Suiker veroorzaakt een ovematige stimulering van de alvleesklier vanwege de hoge GI 75.
Niet geraffineerde soorten zoals bruine rietsuiker bevatten meer mineralen en spoor-elementen, maar het effect op het bloedsuikergehalte blijft helaas hetzelfde.
Fabrikanten verzinnen steeds nieuwe namen om het woord suiker maar te vermijden. Je vindt hier een uitgebreide lijst en de E-nummers van suiker.
Benamingen van suiker zijn o.a.:
Basterdsuiker
Bruine suiker
Dextrose
Fructose
Fructosestroop
Glucose-fructosestroop
Glucosestroop
Inuline
Invertsuiker
Kristalsuiker
Maltodextrine
Melasse
Rietsuiker
Siroop
Suiker
E-nummers met suiker;
- zoetstoffen: E420-E421 en E950-E968
- Aspartaam E951
- Sorbitol E420
het beste is om de smaak van zoet te vermijden
Nog meer namen van zoetigheden
{deze lijst is nog niet gecheckt}
- Agavenectar
- Agavesiroop ;de agave-siroop wordt verkregen door chemische processen, waardoor alle voedingsstoffen zijn verdwenen en er een geraffineerde fructose overblijft. Juist dit is heel slecht voor de gezondheid: het veroorzaakt oa bloedarmoede, botontkalking, bloedvat beschadiging.
- Ahornsiroop
- Barbados suiker
- Basterdsuiker
- Basterdsuiker (licht & donker)
- Bietsuiker
- Blackstrap Molasses
- Caramel (verhitte suiker)
- Dadelstroop
- Demerara
- Dextrose
- D-glucose
- Druivensuiker
- Esdoornsiroop
- Fructose
- Fructosestroop of -siroop
- Fruitsuiker
- Galactose
- Geleisuiker
- Glucose
- Glucose-fructosestroop
- Glucosestroop of -siroop
- Honing
- Invertstroop
- Invertsuiker
- Karamel
- Kokosbloemsuiker
- Kokosbloesemsuiker
- Kristalsuiker
- Lactose
- Maisstroop
- Maïssuiker
- Malt
- Maltodextrine
- Maltose
- Maple Syrup
- Melasse
- Melksuiker
- Molasses
- Moutsuiker
- Muscovado
- Nectar
- Oersuiker
- Palmsuiker
- Panela
- Panocha
- Parelsuiker
- Piloncillo
- Poedersuiker
- Rietsuiker
- Rijststroop
- Rijstsuiker
- Saccharose