In de Methode Montignac wordt geraspte kaas vaak gebruikt, rasp de kaas zelf, waarom dat lees je hier.
Kaas zoals wij dat in Nederland kennen wordt gemaakt van: melk, stremsel en andere ingrediënten die mbv bacteriën worden omgezet naar kaas. Dit proces noemen we rijping.
Maar er bestaat ook zoiets als nepkaas: hier is geen rijpingsproces en de “kaas” wordt gemaakt van witte (geraffineerde) palmolie, melkeiwit, zetmeel, smaakstoffen, kleurstoffen en eventueel echte gerijpte kaas.
Deze nepkaas noemen we ook wel: analoogkaas, imitatiekaas of melta. Het heeft een vergelijkbare kleur, textuur, dichtheid en de smaak van echte kaas.
Sinds de jaren 80 wordt de cheese substitute vooral gebruikt in de fastfood, cheeseburgers, pizza’s, lassagne, moussaka, kant-en-klare maaltijden etc. Maar ook te koop als broodbeleg.
Het product is goedkoper, raspt beter en smelt beter. Maar het is geen originele kaas!
Producenten gebruiken verschillende aanduidingen op producten waarin analoogkaas is verwerkt, zoals: Edam grof, bereiding op basis van kaas en plantaardig vet, pizzamix, pizzamaling, pizzakaas, levensmiddelenbereiding, pizzatopping, parmosella, geraspte mix, mozza-melange en goudarasp.
Bron: Wikipedia