Als er naar de ingrediënten van melk en de werking van deze ingrediënten wordt gekeken, blijkt dat melk zeer ongezond is.
Melk wordt in verband gebracht met diverse ziektes: prostaatkanker, eierstokkanker, migraine, huidproblemen, astma, bronchitis, voorhoofdholte ontsteking, allergieën, chronische verkoudheid, artritis, ziekte van Crohn…..
Melk bevat lichaamsvreemde eiwitten die eerst door het lichaam moeten worden omgezet naar lichaamseigen eiwitten. Het enzym (lactase) wat nodig is om lactose (melksuiker) af te breken, wordt maar in de eerste 6 maanden van ons leven aangemaakt…..
Melkproducten kunnen een slijmlaag achterlaten op de tere darmslijmvliezen, en dat kan een verminderde opname van voedingsstoffen tot gevolg hebben…..
Als er naar de ingrediënten van melk en de werking van deze ingrediënten wordt gekeken, blijkt dat melk zeer ongezond is.
Eén van de grootste misvattingen is nog wel dat melk goed zou zijn voor de botten. Dit omdat er veel calcium inzit. Helaas wil de hoeveelheid calcium nog niet veel zeggen over de opneembaarheid ervan. Anders zou je net zo goed kalksteentjes kunnen gaan eten. Waar het om gaat, is hoe de calcium is gebonden, organisch of anorganisch. Organisch gebonden calcium wordt immers veel beter opgenomen. In melk zit juist veel calciumcarbonaat, een anorganische verbinding.
De rest van de ingrediënten;
– Caseïne (eiwit) kleeft aan de darmwanden en wordt in verband gebracht met bloedarmoede
– Dierlijke eiwitten, die worden afgebroken tot aminozuren, en zo het hele lichaam verzuren. Om dit op te lossen, ontneemt het lichaam H-atomen uit de eigen botten, teneinde weer pH-neutraal te worden. Als dit veelvuldig gebeurt, kan het de botten verzwakken.
– Fosfaat, ook een melkbestanddeel, bindt met maagzuur tot waterstoffosfaat en wordt in verband gebracht met bloedneuzen etc.
– Lactose, melksuiker, is voor 2/3 van de volwassenen in de wereld niet verteerbaar. Die krijgen dan ook spontaan diarree van melk. Bovendien hebben kinderen, die in de eerste drie jaar van hun leven geen koemelk dronken, 40% minder kans op jeugddiabetes.
– Cholesterol (Verzadigde vetten): 66% van het vet in melk is verzadigd. Er is een statistisch verband tussen verzadigd vet en hoge bloeddruk.
– BHG is een groeihormoon, waarvan ook een beetje in melk zit. Het laat kalveren sneller groeien, maar bij vrouwen vergroot het de kans op borstkanker.
– TSH is een schildklierhormoon, dat bij mensen zorgt voor een minder snel werkende schildklier. En dat zorgt voor obesitas (overgewicht).
– Progesteron wordt in het menselijk lichaam omgezet in androgenen. Dit veroorzaakt acne (jeugdpuistjes). Uit onderzoek blijkt dat als er gestopt wordt met het drinken van melk, de acne vaak weer verdwijnt.
Melk beschermt niet tegen botbreuken. Regelmatig bewegen zorgt wel voor sterkere botten.
Verschillende onderzoeken, gepubliceerd in wetenschappelijke tijdschriften, ondersteunen deze theorieën.
Echter is dit artikel niet afkomstig van de Methode Montignac.
In de Methode Montignac is alleen magere melk toegestaan bij een koolhydraat ontbijt of lunch.
“Maar mensen die veel gewicht moeten verliezen en waarschijnlijk een gevoelige alvleesklier hebben, kunnen in het begin beter daarbij géén melk drinken”.