Zelfgemaakte Spaanse aioli is eigenlijk te lekker. Het ai staat voor knoflook en oli is olie. Op z’n Hollands gezegd dus knoflooksaus.
En deze aioli maak je heel simpel met maar 3 ingrediënten.
Spaanse aioli is verrukkelijk en vaak te combineren met tal van gerechten. Van Vlees tot Vis.
Aioli is een eenvoudig te bereiden knoflook mayonaise die in Spanje voornamelijk bij geroosterde gerechten wordt gegeten. Aioli kent zijn oorsprong in Catalonië (deel in Spanje) en wordt in zijn originele vorm zonder eidooier en geheel op basis van olijfolie gemaakt.
Ingrediënten
- 8 teentjes knoflook
- 250 ml olijfolie extra vierge
- snufje zout
Zo maak je de Spaanse aioli
Wrijf en stamp in een vijzel de knoflook tot pasta en druppel de olijfolie erbij. Blijf stampen en je zal zien dat er een emulsie ontstaat, die de knoflook met de olijfolie gaat verbinden.
Wil je wat meer body aan de saus geven dan kan je 1 eidooier toevoegen.
De Spanjaarden eten de aioli vaak in combinatie met een lekker stukje vlees of vis.
Alternatief met mayonaise
Vind je dit allemaal teveel werk? Een snelle aioli is ook zo gemaakt.
Meng 5 eetlepels mayonaise met een snufje zout en 1 theelepel knoflook poeder (naar smaak, kan ook meer of juist minder zijn).
Het ultieme recept met slechts 3 ingrediënten voor een zelfgemaakt fantastische aioli vind je hier. De smaak is verrukkelijk, eigenlijk te lekker…