Dit recept van de oliebollen is al een paar jaar geleden gepost. En nu we weer tegen het einde van het jaar aanlopen, zoek ik het weer even op en pas het hier en daar wat aan.
Zo ook de foto: dit zijn oliebollen van Pixabay.
Ingrediënten:
1 kg. volkorenmeel
250 gr. krenten
250 gr. rozijnen
70 gr. gist
1 liter lauwe melk
5 eieren
2 appels (goudreinet)
1 snufje zout
Fructose
Zonnebloemolie
250 gr. krenten
250 gr. rozijnen
70 gr. gist
1 liter lauwe melk
5 eieren
2 appels (goudreinet)
1 snufje zout
Fructose
Zonnebloemolie
Zo maak je de oliebollen a la Montignac
Was de krenten en rozijnen en laat ze daarna drogen.
Snijd de appels in stukjes. Los de gist op in de lauwe melk. Klop dit door het meel tot een glad dik beslag.
Splits de eieren en voeg zout en de losgeklopte eierdooiers aan het deeg toe. Klop de eiwitten stijf en roer deze door het beslag.
Roer hier voorzichtig de rozijnen, de krenten en de stukjes appel door.
Laat het beslag onder een vochtige doek op een warme plaats (bijvoorbeeld naast de kachel, verwarming of in een lauwwarme oven) zeker een uur rijzen.
Verhit de zonnebloemolie in een schone friteuse van 180 graden. Bak de bollen goudbruin (maak ze klein). Maak ze na het bakken direct droog, door ze over lagen keukenpapier te rollen.
Bestrooi ze eventueel met fructose.
Oliebollen a la Montignac zijn geschikt voor fase II.
Querina heeft ook een oliebollenrecept gemaakt maar dan met stukjes pruim, klik hier.
Het einde van het jaar is in zicht en de oliebollen a la Montignac, geschikt voor fase 2, zijn een prima alternatief.