Falafel is een vegetarisch gerecht gemaakt van kikkererwten. Het is van oorsprong Libanees en is ook geschikt als vleesvervanger.
Falafel van Wendy
Ingrediënten:
- 1 blik kikkererwten (uitgelekt en afgespoeld)
- 4 geperste teentjes knoflook
- 1 fijngesnipperde ui
- 30g fijngehakte cilantro (chinese peterselie) (kan ook vervangen worden door gewone peterselie
- 60g peterselie
- 1/2 theelepel komijn
- 2 theelepels komijnzaadjes
- 1/2 theelepel cayennepeper
- 1 rood pepertje
- zout en nootmuskaat
Ga als volgt te werk:
Hak de vier teentjes knoflook fijn en vijzel ze met wat zout tot een pasta. Rooster de komijnzaadjes in een droge koekenpan. Hak de zaadjes fijn in een keukenmachine. Voeg de erwten, knoflook, ui, cilantro, peterselie, komijn, cayennepeper, pepertje, bakpoeder toe. Mix totdat er een mooi beslag ontstaat (er mogen wat klontjes in zitten). Laat dit twintig minuten staan.
Maak van het falafelbeslag balletjes van ongeveer 3 cm doorsnee. Bak de balletjes in firtuur of pan met ruim olijfolie bruin en gaar.
Als je geen keukenmachine hebt, kun je de kikkererwten ook fijn stampen met een stamper voor aardappels.