fbpx

Biefstuk bakken – stap voor stap

biefstuk bakkenBiefstuk bakken, in dit artikel laat ik stap voor stap zien wat de beste methode is om een heerlijk lekker mals biefstukje te bakken.

Zo wordt biefstuk bakken een succes

Haal de biefstuk ruim 1 uur van te voren uit de koelkast en laat de biefstuk op kamertemperatuur komen en bestrooi met peper en zout aan beide kanten.

Verhit een klont roomboter in een koekenpan op hoog vuur en laat de boter uitbruisen.

Leg de biefstuk voorzichtig in de pan en beweeg de biefstuk voortdurend. Je kan de biefstuk bewegen of de pan in beweging houden.

Draai de biefstuk direct om en om, zodat hij kan dichtschroeien. Gebruik hiervoor een tang en zeker geen vork, dan gaan alle sappen juist verloren.

Als de biefstuk aan 1 kant bruin is voeg je nogmaals een klont boter toe.

Biefstuk bakken – rare, medium of well done

Er is een trucje om te zien hoever de biefstuk al is gebakken.

Door met een vinger te drukken op de muis van je hand en dit te vergelijken met dezelfde spanning op de biefstuk in de pan kan je bepalen hoever de biefstuk al is gebakken.

Rare = wijsvinger op de muis

Medium = middelvinger op de muis

Well done = ringvinger op de muis

Als je tevreden bent met de gaarheid haal je biefstuk uit de pan en leg deze op een WARM bord. Dek de biefstuk af met aluminium folie en laat het 5 minuten rusten.

Afblussen met rode wijn

Zet het vuur laag en blus de boter af met (warme) rode wijn, roer met een houten spatel of garde alles los van de bodem en laat het iets indikken.

Als de saus de juiste dikte heeft wordt de saus afgebonden met een klont ijskoude boter.

Je kan de saus uiteraard ook afblussen met water of bouillon, als het maar niet te koud is.

 

Biefstuk bakken. Hoe gaar wil jij je biefstukje hebben:  rare, medium of well done? Met deze tips wordt het zeker een succes.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: