Bij Oud-en-Nieuw horen ook appelflappen. De appelflappen worden gebakken in de oven en zijn daardoor helemaal mm-proof (koolhydraat fase 1).
Ingrediënten
- 3 zoete appels
- 2 kopjes fijn gemalen volkorenmeel
- 1 kopje water
- 1 theelepel fructose
- 2 koffielepels korrelgist
- een snufje zout
Bereiding:
De appels de dag ervoor in kleine stukjes snijden en even stoven, liefst ZONDER water, eventueel met een beetje fructose. Als de appelmoes te veel vocht heeft, een 15 minuten voor gebruik even in de zeef laten uitlekken
Bakplaat voorbereiden met vetvrije bakspray en bestuiven met bloem. Oven voorverwarmen op 220 graden.
Het volkorenmeel, de gist, fructose, en het snufje zout mengen in een grote kom
Het water toevoegen en kneden tot een elastisch deeg en afgedekt 45 minuten laten rijzen
Het deeg weer goed knedenen een worst van rollen. Verdelen in stukken zo groot als een mandarijn
Aanrecht bestuiven met bloem en de deegballetjes uitrollen tot 0,5 cm dikte
Een volle soeplepel koude appelmoes mooi in het midden van het deeglapje scheppen. De randen moeten zuiver blijven!
De rand nat maken met een beetje water en het cirkeltje dichtplooien, goed aandrukken
Leg de flapjes met voldoende ruimte op de bakplaat en laat nog een 20 tal minuten rijzen
Bak de appelflapjes 20 a 30 minuten
Recept van Denise