fbpx

Sojaboon bevat veel eiwitten en heeft een GI van 15

sojaboonEen sojaboon bevat veel eiwitten die door ons lichaam gemakkelijk worden opgenomen. Het ligt er wel aan hoe het gegeten wordt, in de boon zitten 35% eiwitten per 100 gram, in de kiemen slechts 4%.

Door de combinatie van eiwitten en vezels is de glycemische index van soja zeer laag (15).

Soja gekookt mag zowel in een koolhydraatmaaltijd als vetmaaltijd. Tofu is alleen geschikt voor de vetmaaltijd. Zie ook de GI-index pagina.  

De sojaboon is een beetje een aparte peulvrucht. In het verre oosten vormt zij al duizenden jaren het hoofdbestanddeel van het voedselpakket. Het is zelfs één van de oudste Chinese landbouwgewassen.

Er zijn ongeveer 1000 sojaboon variëteiten met elk verschillende eigenschappen.

Soja bevat lecithine, een stof die cholesterol in oplossing houdt, wat hart en vaatklachten kan verminderen. Verder bevat soja 35% eiwit en 19% vet. Het bevat geen gluten.

Dit wordt gemaakt van de sojaboon:

  • Sojabonen kunnen worden klaargemaakt zoals andere peulvruchten. De kooktijd is echter iets langer en afhankelijk van de oogsttijd van de bonen.
  • Sojamelk wordt gemaakt van de volledige boon en is geschikt als zuigelingenvoeding en als vervanging van koemelk.
  • Tofu of sojakaas wordt gemaakt van gestremde sojamelk.
  • Temp wordt gemaakt door geweekte bonen te koken en te mengen met een schimmel. Er ontstaat een witte homogene massa waarin de bonen nog goed zichtbaar zijn.
  • T.V.P. (Sojavlees) wordt gemaakt door de bonen te vermalen en daarna te bewerken.
  • Miso is een stevige pasta van sojabonen en ontstaat door gisting. Je kunt het gebruiken als smaakmaker in soepen en sausen.
  • Tamari is een saus die nog het meeste lijkt op ketjap. Hij wordt gemaakt door sojabonen, tarwemeel en zout 2 jaar te laten gisten met een schimmel.

Eiwitvervangers

De dagelijkse behoefte aan eiwit is volgens de WHO (wereld gezondheidsorganisatie) slechts 30 gram per dag. Alle sojaproducten zijn dusdanig eiwitrijk dat bij overdadig gebruik dezelfde problemen kunnen ontstaan als bij overdadig vleesgebruik. Ze zijn prima geschikt als dierlijke eiwitvervanging mits men ze twee drie keer per week gebruikt als afwisseling op het dagelijkse vegetarische voedingspatroon.

Overgangsklachten verminderen met soja

Soja bevat een bestanddeel, isoflavoon, wat vergelijkbaar is met oestrogeen, het hormoon wat vrouwen rond hun 50e minder gaan aanmaken. Een preparaat wat dit bevat kan dus helpen de overgangsklachten te verminderen. Bijvoorbeeld Phytosoya van Arkocaps in de reformwinkel.

Genetische modificatie

Daarnaast is de sojaboon vaak in opspraak vanwege genetische modificatie. Om die reden gebruiken Europese fabrikanten nauwelijks meer sojaolie in voedingsmiddelen. Veevoer bevat echter wel hoge percentages genetisch gemodificeerde soja.

Producten met het EKO-keurmerk voor menselijke consumptie bevatten geen genetische gemodificeerde soja. De niet-gemodificeerde sojabonen worden voor een groot deel geïmporteerd uit Brazilië. Gemodificeerde soja komt voornamelijk uit Argentinië.

Door de combinatie van eiwitten en vezels heeft de sojaboon een glycemische index van 15, dat is zeer laag. De insulinerespons is dan ook zeer laag.

Sojavlees zoals vegan kipstukjes

Hoe zit het dan met de vegan kipstukjes gemaakt van soja? Waar vallen zij onder koolhydraat of vetmaaltijd? Als je naar de verhoudingen gaat kijken tussen koolhydraten en vetten, dan is dat nogal verschillend qua merk. Ga je de vegan kipstukjes bakken in olie? Dan zou ik ze toch onder de vetmaaltijd plaatsen. Wat vinden jullie?

 

forumbericht van Wendy, aangepast.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: