fbpx

Zoetzuur van paprika en uien

zoetzuur van paprika en uienDit heerlijke bijgerecht zoetzuur van paprika en uien kan je zowel bij de koolhydraatmaaltijd als de vetmaaltijd gebruiken.

Het zoetzuur wordt lekkerder naarmate het ouder wordt. Deze zoetzuur kan je makkelijk 6 maanden bewaren in goed afgesloten potten.

Ingrediënten:

1 kg uien, in dunne ringen
2 rode paprika’s, in dunne ringen
2 gele paprika’s, in dunne ringen
4 eetlepels zout
1 liter zoete inmaakazijn (gezoet met bv fructose of stevia)
2 eetlepels gedroogde munt
2 eetlepels paprikapoeder
1 eetlepel dillezaad
3 theelepels zout
gesteriliseerde pot(ten) van 2 liter inhoud

Zo maak je zoetzuur van paprika en uien

Doe de ringen van de uien, rode en gele paprika in een grote glazen kom en strooi er 4 eetlepels zout over.

Meng alles goed, dek de schaal af met een schone doek en laat het 2 uur staan.

Steriliseer ondertussen de glazen potten. Ik gebruik hiervoor de oven. Verwarm de oven voor op 160 graden. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Plaats de potten met de opening naar boven op de bakplaat en zet ze voor 15 minuten in de oven. Haal ze er voorzichtig uit en laat ze afkoelen.

Giet de vloeistof die zich in de schaal heeft gevormd af. Spoel de uien- en paprikaringen af onder koud stromend water en laat ze goed uitlekken.

Doe de azijn met munt, paprikapoeder, dillezaad en de 3 theelepels zout in een roestvrijstalen pan. Breng het aan de kook, draai het vuur laag en laat de vloeistof 5 minuten trekken.

Doe de groenten in de warme gesteriliseerde pot(ten). Giet het kokende azijnmengsel erop en let op dat alles onderstaat. Roer met een satéprikker door de inhoud van de pot om de luchtbellen te verwijderen en sluit de pot.

Na een week kan het zoetzuur gegeten worden, maar het wordt lekkerder bij langer bewaren.

Houdbaarheid: 6 maanden
Serveersuggestie: giet de groenten af, meng er wat olie door en serveer als salade
Hoeveelheid: circa 2 kg
Als je gewone azijn gebruikt in plaats van zoete, heb je groente in het zuur die je ook bij een vetmaaltijd mag eten.

Bijvoorbeeld lekker bij de Babi Pangang van Saskia

Forumbericht: auteur onbekend, foto van Pixabay

 

Een heerlijk bijgerecht zoetzuur van paprika en uien. Voor zowel de vet als koolhydraatmaaltijd. Je kan het zoetzuur 6 maanden bewaren.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: