fbpx

Zoete aardappels, bataat of yam

zoete aardappels bataat of yamHoewel aardappels een rijke bron zijn van vitamine C, kalium en glutathione (een stof die veroudering tegengaat), hebben ze een hoge glycemische index (GI) vanwege hun hoge zetmeelgehalte. Nieuwe aardappelen zijn de enige variant met een lage GI omdat ze nog niet zoveel zetmeel bevatten. Zoete aardappels hebben daarentegen een gemiddelde GI en zijn net als gewone aardappels geschikt om te roosteren, pureren of bakken, maar ze zijn voedzamer omdat ze meer voedingsstoffen bevatten. In een Amerikaans onderzoek dat groenten rangschikte op basis van vezelgehalte en de hoeveelheid essentiële voedingsstoffen zoals vitamine A en C, foliumzuur, ijzer, koper en calcium, kwam de zoete aardappel als beste uit de test.

Yams hebben een iets lagere GI dan aardappels en zijn een goede vervanging voor hen, maar bevatten minder vitamines dan zoete aardappelen.

Zoete aardappels, bataat of yams?

Deze wortelgroenten hebben verschillende namen in verschillende landen. Yams en zoete aardappelen hebben een lage GI en zijn daarom geschikt voor de Methode Montignac.

Yams zijn grote knollen met een dikke, bruine en knobbelige schil en droog, wit, paars of rood vruchtvlees.

Bataat is iets kleiner dan de yam en heeft een dunne oranje of bruine schil met oranje of geel vruchtvlees.

Aardappels hebben een hoge GI vanwege hun hoge zetmeelgehalte, terwijl zoete aardappels en yams een lagere GI hebben.

Zoete aardappels zijn rijk aan vezels en essentiële voedingsstoffen zoals vitamine A en C, foliumzuur, ijzer, koper en calcium, waardoor ze een gezonde en voedzame keuze zijn. Bataat is vergelijkbaar met zoete aardappel, maar heeft een iets andere smaak en textuur en kan ook worden gebruikt in verschillende recepten. Het is belangrijk op te merken dat de voedingswaarde en de GI kunnen variëren afhankelijk van de bereidingswijze en het toevoegen van andere ingrediënten, dus het is altijd goed om de voedingsinformatie te controleren en te variëren in de groenten die je eet.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: