fbpx

Pompoen is gezond en toegestaan

pompoenPompoen heeft een GI van 75 en is in de Methode Montignac niet toegestaan. Echter bevat pompoen weinig koolhydraten en veel vezels. Daardoor verlaagt de GI en is deze heerlijke groente weer wel toegestaan.

 

 


 
 

Glycemische index van pompoen


De GI-waarde van pompoen gekookt in zout water is 75. De glycemische index zegt iets over het effect van koolhydraten op de bloedsuikerspiegel. Op een schaal van 1 tot 100 (waarbij 100 hoog is) is af te lezen hoe snel koolhydraten worden omgezet in glucose. Hoe hoger op de schaal, hoe sneller de koolhydraten worden omgezet in glucose. En glucose verhoogt de bloedsuikerspiegel.

 

Koolhydraatgehalte


Pompoen heeft een laag koolhydraatgehalte. Er zitten 2 gram koolhydraten per 100 gram rauwe pompoen, gekookt nog minder 1,8 gram koolhydraten. (bron: Nevo)

Dit betekent dat je enorm veel pompoen moet eten om een stijging te krijgen van je bloedsuikerspiegel.
 


Gezonde voedingsstoffen


De diep oranje kleur geeft aan dat er veel 
bètacaroteen zit in pompoen. Dit is een antioxidant voedingsstof die wordt omgezet in vitamine A. Vitamine A zorgt voor een betere celwand en verminderd de kans op kanker, hartkwalen en voortijdige ouderdom. Verder zit er veel vitamine C, vitamine E, kalium en calcium in. Kortom erg gezond dus.
 
 

Methode Montignac *

Op de officiële site van Montignac staat achter de GI van pompoen een *.

Hoewel deze voedingsmiddelen een hoge GI hebben, hebben ze een zeer laag gehalte aan koolhydraten (pure glucose van ongeveer 5%). Als ze in normale hoeveelheden worden verbruikt, kunnen ze slechts een verwaarloosbaar effect op glycemie hebben.

 

Pompoen bevat veel vezels en weinig koolhydraten, daardoor verlaagt de glycemische index. Verder is deze heerlijke groente rijk aan antioxidanten en micronutriënten.

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: