fbpx

Pesticiden op citrusvruchten

citroen-001Op de schil van gewone (niet-biologische) citroenen en sinaasappels zitten pesticiden voor een langere houdbaarheid en een laagje was voor een mooie glans. Dit wilt u natuurlijk niet in uw gerechten. Onderzoeken hebben aangetoond dat het grondig afwassen van de schil niet het gewenste effect heeft. Op de schil blijven pesticiden achter.

Schijfje citroen in je water?

Pesticide Imazalil, een schimmelwerend middel dat oog- en huidirritatie kan veroorzaken. Het is licht giftig en wordt er van verdacht mogelijk kankerverwekkend te zijn. Erger is dat ook een deel ervan in de vruchten zelf doordringt.

Orthophenylphenol lost niet op in water, afwassen heeft dus geen zin. Veroorzaakt irritatie aan de ogen en luchtwegen. Schadelijk bij inslikken. De stof is zeer acuut giftig voor waterorganismen, vooral algen.

Thiabendazol, E233 is een slecht e-nummer. Het is een chemisch conserveermiddel en wordt gebruikt bij de behandeling van citrusfruit. Het kan allergieën, misselijkheid en oogirritaties veroorzaken.

Propiconazool is een matig toxische stof. Ze is wel giftig voor waterorganismen. In watersediment en in de bodem is ze vrij stabiel en breekt ze slechts langzaam af.

E202, ook wel Kaliumsorbaat, is een slecht e-nummer. Het is een chemisch conserveermiddel en kan een wisselwerking aangaan met nitraten en astma, neusverkoudheid, darmstoornissen, huidallergieën en geboorteafwijkingen veroorzaken.

E904, ook wel Schellak, is geen goed en geen slecht e-nummer. Het is een antiklontermiddel en glansmiddel en zou mogelijk darmaandoeningen en allergieën veroorzaken.

E914, ook wel Geoxideerde Polyethyleenwas, is een slecht e-nummer. Het is een synthetische was en glansmiddel en zou giftig zijn en allergieën kunnen veroorzaken.

Opgepast met het raspen van citroenschil en sinaasappelschil , en wat dacht je van een schijfje citroen in je water ?!

 sinaasappel-001citroen-001

Op het etiket van de citroenen staat vermeld: “De schil is niet voor consumptie geschikt.”

 

 

Bron: e-nummers-lijst.nl

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: