Nasikruiden zelf maken is helemaal niet zo veel werk en vele malen gezonder. Want weet je wel hoeveel zout er in een kant-en-klaar zakje zit?
Je kan de nasikruiden mix op 2 manieren maken: droog of direct toepasbaar.
De droge manier is alleen de mix van de kruiden en dit kruidenmengsel kan je prima bewaren in een afgesloten potje.
Direct toepasbaar is met verse knoflook, ui en rode peper (of als je dat niet hebt sambal).
Ingrediënten
Voor de droge variant nasikruiden meng je de volgende kruiden en specerijen tot een kruidenmengsel:
- 2 theelepels knoflookpoeder
- 2 theelepels laos
- 1 theelepel gemalen komijn (djinten)
- 1 theelepel gemalen koriander (ketoembar)
- 1 theelepel kurkuma (koenjit, geelwortel)
- 1 theelepel gemberpoeder
- ½ theelepel kaneel
- ½ theelepel zeezout
Extra voor de direct toepasbare mix;
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 rode peper (of vervang dit door 2 theelepels sambal)
Bereidingswijze van nasikruiden
Van de ui, knoflook en rode peper gaan we een mengsel (moes) maken. Dit kan in een hakmolen, kruidenmolen met een vijzel of mbv de staafmixer. Ik kies voor het laatste. Pel de ui en knoflook en hak deze in wat grove stukken. Stop ze in de beker voor de staafmixer. Voeg de rode peper toe (of sambal). Mix voorzichtig met de staafmixer dit alles tot een fijn mengsel.
Verhit in een koekenpan 1 eetlepel olijfolie en bak hierin het uienmengsel zachtjes voor ongeveer 1 minuut.
Roer 1 eetlepel van de nasikruiden door het uienmengsel.
Marineren
Dit is nu de basis voor nasi (of bami). Je kan het vlees hiermee kruiden.
Je kan dit mengsel ook prima gebruiken om vlees mee te marineren. Snijd dan bv kipfilet in wat kleine stukken. Voeg dan het uienmengsel, 2 eetlepels Kikkoman sojasaus en 2 eetlepels olijfolie toe. Laat dit in een afgesloten bakje in de koelkast staan voor ongeveer 1 uur. Laat het vlees even op temperatuur komen voordat je het gaat bakken.