Griekse moussaka bestaat normaal uit aubergine, aardappel en gehaktsaus, overgoten met bechamelsaus.
In de Methode Montignac vervangen we de aardappel door courgette. En voor de bechamelsaus gebruiken we eieren en room.
Ingrediënten voor 2 personen:
- 1 aubergine
- 1 courgette
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 500 gram gehakt
- 1 blikje tomatenpuree
- 4 tomaten
- 3 eieren
- 75 ml (slag)room
- 200 gram geraspte kaas (zelf raspen, klik hier)
- 2 bolletjes mozzarella (optioneel)
- 1 theelepel Italiaanse kruiden
- 1 theelepel kaneel
- ½ theelepel kruidnagel
- snufje nootmuskaat
- zout & peper
- olijfolie
Zo maak je de Griekse Moussaka
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Snijd de aubergines in blokjes en leg deze voor 10 minuten in koud water met zout. De aubergines goed laten uitlekken en droogdeppen. Bak de aubergines op laag vuur zachtjes bruin.
De courgette in blokjes snijden en bij de aubergines laten meebakken.
Vet een ovenschaal in en leg het mengsel van aubergines/courgettes hierin. Bestrooi met een deel geraspte kaas. Zet de ovenschaal even apart, we gaan nu verder met de vulling van gehakt.
Gehaktmengsel
Bak het gehakt rul, snijd de ui in stukjes en bak deze met het gehakt mee. Voeg 2 teentjes knoflook geperst of gesnipperd toe.
Voeg tomatenpuree, 1 theelepel Italiaanse kruiden, 1 theelepel kaneel, ½ theelepel kruidnagel, snufje nootmuskaat, zout & peper toe.
De 4 tomaten in blokjes snijden en toevoegen.
Laat het gehaktmengsel even pruttelen.
Pak de ovenschaal erbij en schep het gehaktmengsel erin.
De saus
Klop de eieren los met de room, wat zout & peper en giet dit over het gehaktmengsel.
Bestrooi met geraspte kaas, of leg er plakjes mozzarella op.
De Griekse moussaka gaat voor ongeveer 30 minuten in de oven op 180 graden.
Griekse moussaka met aubergine, courgette, gehakt en ei met roommengsel. Een heerlijk en gezond gerecht in de Methode Montignac.
Moussaka is een traditioneel Grieks gerecht en bestaat uit lagen aubergine, aardappel en gehaktsaus, overgoten met een bechamelsaus. Bron Wikipedia.