fbpx

Fructose, beter dan suiker?

fructoseIn de boeken van Montignac worden, voor diegene die echt niet zonder de zoetsmaak kunnen, fructose aanbevolen, maar dan wel met mate.

Fructose heeft inderdaad een lage glycemische index van 20, maar heeft toch invloed op de vetvorming.

Wat is fructose?

Fructose is een enkelvoudige suiker een monosacharide. het wordt ook wel vruchtensuiker genoemd. Van nature komt het voor in fruit en honing. Kristal suiker is gemaakt van fructose en glucose. Glucose is ook een enkelvoudige suiker en wordt vaak druivensuiker genoemd.

Niet natuurlijk

Anders dan veelal wordt gedacht is de fructose uit fles, pak of in vruchtendranken, die we meestal nuttigen geen natuurprodukt. Die indruk wordt wel gewekt in de reclame waar de vergelijking wordt gemaakt met vruchtensuikers, maar de meeste fructose is een commercieel geraffineerde suiker.

Glucose-fructose siroop

Met behulp van het enzym glucose-isomerase wordt de glucose omgezet worden in fructose. Voordeel hiervan is de veel hogere zoetkracht in vergelijking met suiker. Uitgaande van glucose, verkregen uit maiszetmeel, wordt een siroop van 55% fructose en 45% glucose geproduceerd. Welke als hoog-fructose siroop (HFCS) wereldwijd wordt verkocht. Andere benamingen zijn glucose-fructose stroop, High-fructose corn syrup, HFCS, glucose-fructosesiroop, glucosesiroop en fructosesiroop, High-fructose corn syrup, HFCS. 

De voornaamste gebruikers zijn fabrikanten van frisdranken, snoep en koek. Het wordt als “natuurlijke suikers” gepromoot, maar dat is het niet!

Cholesterol verhoging

Fructose heeft wel een lagere G.I. dan suiker en glucose, maar er zijn aanwijzingen dat het cholesterolgehalte verhoogd wordt, zeker bij mensen die al een hoger cholesterolgehalte hebben. Daarnaast zijn er mogelijk nog andere negatieve invloeden op onze gezondheid. Volgens deskundigen geldt dit echter alleen wanneer men er overmatig veel van eet. Veel van de ongunstige proeven waren uitgevoerd met proefpersonen die op een dieet stonden met een hoog fructosegehalte, tot 20%.

Eet natuurlijk voedsel

Als men vooral natuurlijk voedsel eet, met name fruit en zuivere vruchtensappen, dan hoeft u zich geen zorgen te maken. In kersen, peren, bananen, druiven en appels zit slechts 5 tot 7 % fructose. Aardbeien, bramen, zwarte bessen, bosbessen, sinaasappels en grapefruit bevatten slechts 2 tot 3% fructose.

Door bijen geraffineerde honing bevat 40% fructose, maar daar zal niet zoveel van worden gegeten. Ook zijn er jams met toegevoegde fructose: jams met alleen suiker van de vruchten zelf, zoals jam van Montignac, zijn daarom aan te bevelen.

Conclusie

Let op industriële fructose, en vruchtensappen en jams met fructose. Vruchten en daarop gebaseerde producten kunt u veilig eten.

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: