fbpx

Fipronil in eieren, eet jij nog een eitje?

fipronilFipronil in eieren, kunnen we nog wel veilig eieren eten?

De NVMA is een instantie die onze voeding regelmatig controleert op veiligheid. Nu is in de maand juli fipronil aangetroffen in eieren. Ook in biologische eieren.

Fipronil is een pesticide

Fipronil is een pesticide, insecticide die luizen en teken doodt. Kippen hebben erg veel last van bloedluis. Een klein uiterst irritant beestje wat in de stallen leeft. ‘s Nachts komen ze uit alle hoeken en kieren en bijten de kippen. Kippen worden onrustig en leggen minder eieren. De kippen hebben er echt last van, dus dat boeren dit willen bestrijden snap ik wel.

ChickFriend

Chickfriend is een firma die een middel levert aan de boeren wat de bloedluis doodt. Ze hebben naast menthol, ecalyptus en esotherische oliën echter ook het middel fipronil toegevoegd. En ja dat mag niet. Dat is schadelijk voor de mens.

Schadelijk

Fipronil tast namelijk je nieren, lever en je schildklier aan. Nu moet je wel erg veel van dat spul eten om er ziek van te worden. Maar als het niet mag, dan … ja dan mag het niet.

Biologische eieren

Ook in biologische eieren is het goedje aangetroffen. Kunnen we dat nog wel veilig eieren kopen en eten? De Biologisch dynamische eieren van DeMeter zijn helemaal vrij van rommel. Op naar de biologische winkel.

Controleer zelf je eieren

Tegenwoordig krijgen alle eieren krijgen een stempel. Zo kun je zien wat voor soort ei je in huis hebt: scharrel, vrije-uitloop, biologisch. In de code is ook het nummer van de stal vermeld, makkelijk nu kunnen we zelf onze eieren controleren. Stallen die besmet zijn met het middel fipronil zijn allemaal buiten bedrijf gesteld en mogen pas weer produceren als de stallen schoon zijn. Op de website van NVMA vind je een lijst met de ei-codes.  

 

Fipronil in eieren, kunnen we nog wel veilig eieren eten? Wat is fipronil en zit het ook in biologische eieren? Lees hier alles erover.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: