fbpx

Diksap als zoetmaker

diksapDiksap is geconcentreerd sap van puur, vers geperst fruit met alleen suikers van de vrucht zoals appel, peer enz. Het wordt gebruikt als zoetmaker in koolhydraatmaaltijden in fase 1.

In de boeken, met name van Anja Anker, wordt veel gewerkt met diksap, als vervanger voor suiker.

Wel wordt hier aangeraden om dit soort gerechten met mate te eten: onze zoetverslaving kan steeds weer de kop opsteken!

Waarom is diksap nu beter dan suiker?

De bereiding van diksap gaat als volgt, de appels worden bij binnenkomst zorgvuldig gecontroleerd op rijpheid en gaafheid. Ze worden uitgebreid gewassen en schoongeborsteld en nog een keer gecontroleerd, en vervolgens geperst. In centrifuges worden de troebel makende deeltjes gescheiden van het sap.

Het sap wordt gepasteuriseerd, daarna teruggekoeld en vervolgens door ultra-filtratie helder gemaakt. Vervolgens wordt deze vloeistof in een vijftraps-vacuümverdamper geconcentreerd tot diksap. Het aroma wordt tijdens deze concentratie afgesplitst.

Het concentraat wordt vervolgens weer gepasteuriseerd: dit sap is de basis voor veel smaakvarianten.

Geen toegevoegde suiker

Uit deze beschrijving blijken 2 zaken: er wordt geen suiker toegevoegd. Alleen de in appels aanwezige suikers worden gebruikt, maar je kunt je afvragen welke suikers er na die 2 pasteurisatie-gangen overblijven. Ook wanneer hierin veel fructose blijkt te zitten, dé reden waarom we diksap prefereren boven suikerhoudende sappen, moeten we er toch behoedzaam van gebruiken, zie artikel over fructose .

Er blijven niet veel vitaminen over na 2x pasteuriseren door verhitting. Het is dan ook niet duidelijk welke gezonde elementen er zijn overgebleven, of het zouden de vezels moeten zijn. Het ultra filtreren zal hier echter ook niet veel toe bijdragen.

Ingrediënten

AH, Biologische Diksap appel-aardbei: Vruchtenconcentraat * (93% appel, 6,5% aardbei, 0,5% vlierbes). *Van biologische oorsprong.

Met mate gebruiken

Onze conclusie: diksap kan geen kwaad, mits met mate gebruikt. Het is onder andere te koop bij de grotere supermarkten en drogisterij-ketens.

 

 

Bron: Montignac Club Nederland – Montignac Journaal nr 28, oktober 2000

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: