fbpx

Cassoulet van Aletta

cassouletCassoulet is een typisch Franse vleesragoût met witte bonen met goede en slechte kanten. Het goede zijn de bonen: deze bevatten veel in water oplosbare vezels en plantaardige eiwitten. En hebben ondanks het relatief hoge gehalte aan koolhydraten een lage glycemische index van 30.

Het slechte deel is meestal het vlees. Dikwijls wordt er rundvlees, varkensvlees of lamsvlees gebruikt, welke allemaal veel verzadigde vetten bevatten. Eend en vooral gans zijn daarom beter, want deze bevatten voor het merendeel onverzadigde vetten.

Recept Cassoulet van Aletta

  • 1 blik witte bonen
  • 1 rookworst 
  • 1 pakje gezeefde tomaten
  • 3 flinke preien
  • tijm (veel)

Spoel de bonen af.

Snijd de prei zo fijn als je wilt en snijd de rookworst in kwart plakjes. 

Fruit de prei aan in een droge koekenpan of wok (eventueel eerst even blancheren) en voeg dan de rookworst en bonen toe. Meng goed.
 
Voeg dan zoveel tomatensaus toe dat het een redelijk vloeibaar mengsel wordt (je kunt het net niet met een vork eten).
 
Doe er dan veel tijm bij. Per blik bonen ongeveer een zo’n zakje van Silvo. Lijkt erg veel maar smaakt heerlijk. Maak het geheel goed warm (beetje pruttelen), maar zorg dat de bonen niet kapot gaan (dan ziet het er namelijk best vies uit).
 

Variatietip

Laat de rookworst weg en eet het met warm brood uit de oven. Ook heel erg lekker en geschikt voor vegetariërs.
 

zorg ervoor dat de bonen niet kapot gaan… dat ziet er niet lekker uit

 

Forumbericht van Aletta

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: