Biefstuk met oesterzwammen

biefstuk met oesterzwammenBiefstuk met oesterzwammen en groentes gaan eerst heerlijk in de marinade en daarna roerbakken in de wok.

Simpel, snel en verrukkelijk.

Ingrediënten:

  • 500 g kogelbiefstuk
  • 150 gram oesterzwammen
  • 1 gele paprika
  • 1 bosje lente-uitjes
  • een halve Chinese kool
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl gemberpoeder of vers geraspte gemberwortel
  • 1 tl sambal
  • 1 tl Chinese kruiden ( vijfkruidenpoeder )
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels olie

Zo maak je de biefstuk met oesterzwammen

Maak een marinade van olie, sojasaus, Chinese kruiden, sambal, gemberpoeder, knoflook en 150 ml water.

Snijd de biefstuk en alle groentes (paprika, lente-ui, Chinese kool en oesterzwammen) in reepjes.

Meng dit met de marinade en laat het staan voor ongeveer 2 a 3 uur.

Schep na het marineren het vlees eruit en roerbak dit 1 minuut met wat olie in een wok.

Voeg de groentes toe en wok dit nog voor ongeveer 2 a 4 minuten.

 

In fase 2 lekker met kleefrijst, pandanrijst.

 

Chinese kruiden of vijfkruidenpoeder

Vijfkruidenpoeder is een Chinees kruidenmengsel. Het bestaat uit kaneel (eigenlijk kassia), steranijs, szechuanpeper, venkel en kruidnagel. Het bevat de vijf smaakgroepen zoet, zout, bitter, zuur en umami. Vijfkruidenpoeder is voornamelijk in gebruik in restaurants. Bij thuisgebruik worden de kruiden gewoonlijk afzonderlijk toegevoegd in plaats van als geheel gebruikt te worden.

Omdat het vrij dominant van smaak is moet er voorzichtig mee omgegaan worden. Het is al snel te veel. Het poeder kan zelf gemengd worden zodat naar eigen smaak gevarieerd kan worden met de ingrediënten, en het kan kant-en-klaar gekocht worden. De samenstelling van kant-en-klaar Chinees vijfkruidenpoeder kan nogal verschillen. Soms worden er meerdere specerijen toegevoegd, zes of zeven kruiden.  Bron: wikipedia

Foto: unsplash

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: