Azijn heeft een zeer gunstig effect op koolhydraten in onze maaltijd.
De zuurgraad van de azijn zorgt ervoor dat ons voedsel langer in de maag blijft en vertraagd in de dunne darm terecht komt.
Door het eten van koolhydraten verhoogt de suikerspiegel in je bloed (glucose), zie ook uitleg van de Methode Montignac.
De spijsvertering van koolhydraten is door de azijn dus vertraagd met als grote voordeel dat daardoor de glucose aanzienlijk lager is. Onderzoeken hebben aangetoond dat azijn de bloedsuikerspiegel in een maaltijd met maar liefst 30 % verlaagd.
Alle soorten azijn hebben hetzelfde effect; appelciderazijn, rode wijnazijn, witte wijnazijn, balsamico azijn, maar ook citroensap en limoensap.
Gebruik een salade bij de maaltijd met een vinaigrette dressing (2 theelepels olie en 4 theelepels azijn).
Ook het nemen van 2 à 3 eetlepels azijn voor de maaltijd is zeer gunstig. Men krijgt een verzadigd gevoel en de hunkering naar voedsel neemt aanzienlijk af.
Aangeraden wordt om de biologische appel ciderazijn (zonder sulfiet) te gebruiken.
Appel ciderazijn, azijn, balsamico azijn, rode wijnazijn, witte wijnazijn, maar ook citroensap en limoensap hebben deze zuurgraad.
Bron: Glycemic Index Foundation