Andijviestamppot met Gehaktbal, Jus & Bacon-ui
Ingrediënten
-
Stamppot:
- ½ kleine bloemkool (in roosjes)
- 300 g gehakt
- 300 g andijvie (grof gesneden)
- 1 groentebouillonblokje
- Parmezaanse kaas (naar smaak)
- 1 tl boter
- Een snufje nootmuskaat
- Peper (naar smaak)
-
Voor de gehaktballen:
- Sambal (naar smaak)
- Mosterd (naar smaak)
- Kikkoman sojasaus (naar smaak)
- Chilipoeder (naar smaak)
-
Bacon-ui topping:
- ½ ui (gesnipperd)
- 2 plakjes bacon (in stukjes)
-
Extra (optioneel):
- Water om mee te koken
- Arrowroot of een extra stukje bouillonblokje voor het binden van de jus, indien nodig
Bereidingswijze
-
Bloemkool koken:
- Breng in een hoge pan een ruime hoeveelheid water aan de kook en voeg het groentebouillonblokje toe.
- Doe de bloemkoolroosjes in het kokende water en kook tot ze zacht zijn (test dit met een vork).
-
Gehaktballen maken en laten pruttelen:
- Kruid het gehakt met sambal, mosterd, kikkoman sojasaus, peper en chilipoeder naar smaak.
- Vorm hier mooie gehaktballen van.
- Verhit de boter in een koekenpan en bak de gehaktballen rondom dicht.
- Giet na het schroeien een beetje water bij de gehaktballen, zet de deksel op de pan en laat op laag vuur ongeveer 20 minuten zachtjes pruttelen. Schep af en toe wat van de jus over de ballen.
-
Andijvie toevoegen en stamppot maken:
- Zodra de bloemkool zacht is, voeg je de andijvie bovenop de bloemkool in de pan. Laat dit nog ongeveer 5 minuten meekoken.
- Giet het kookwater (of gebruik een vergiet) zodat je overtollig vocht kwijt bent.
- Stamp de bloemkool en andijvie tot een smeuïge stamppot.
- Meng er ruim Parmezaanse kaas, de rest van de boter, een snufje nootmuskaat en peper doorheen.
-
Bacon-ui topping:
- Bak in een aparte pan de gesnipperde ui en bacon tot de bacon knapperig is en de ui licht gekaramelliseerd.
-
Serveren:
- Schep de andijviestamppot op een bord, leg de gehaktbal ernaast of erbovenop, giet de jus over de gehaktbal en garneer met de bacon-ui topping.
- Als de jus te waterig is, kun je deze binden met wat arrowroot of een extra stukje bouillonblokje voor extra smaak.
forumbericht