fbpx

Alvleesklier, Pancreas

alvleesklierAlvleesklier of ook wel Pancreas genoemd is een orgaan die onze insuline huishouding op orde houdt. Insuline is het enige lichaamshormoon dat het glucose- of suikergehalte in het bloed kan terugbrengen naar een normaal niveau.

Eilandjes van Langerhands

In de pancreas zitten de zogenaamde “eilandjes van Langerhands”. De bèta-cellen in deze eilandjes zorgen voor insuline aanmaak als het suikergehalte in ons bloed meer dan 1 gram per liter bedraagt. Dit is van essentieel belang voor ons gewicht en voor onze gezondheid.

Bij een gezonde pancreas

De productie van insuline van een gezonde alvleesklier is direct evenredig met het bloedsuikergehalte. Het eten van “slechte” koolhydraten (die het bloedsuikergehalte sterk verhogen) zet de alvleesklier aan tot het produceren van een grote hoeveelheid insuline om het bloedsuikergehalte weer te normaliseren.

Bij een ontregelde pancreas

Wanneer de alvleesklier ontregelt is, reageert deze op een forse stijging van het bloedsuikergehalte door een overmatige productie van insuline. Dit is een hyperinsulinemie, die indirect verantwoordelijk is voor het vormen van een overmaat aan vetreserves en ook voor vermoeidheidsaanvallen (middels een zgn secundaire Hypoglycemie).

Doelstelling van de Methode Montignac

Een van de doelstellingen van de Methode Montignac (vooral in fase1) is het weer normaal laten reageren van de alvleesklier. Deze is bij iemand die zwaarlijvig is jarenlang te sterk gestimuleerd door het eten van slechte koolhydraten.

 

De alvleesklier scheidt insuline uit om het glucose- of bloedsuikergehalte in ons bloed weer terug te brengen naar een normaal niveau.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: