Ananas

Ananas had een GI van 35 en dat is later bijgewerkt naar 65, vandaar dat in een aantal boeken ananas wel wordt gebruikt.

Je hoeft Ananas in fase 2 niet te compenseren hoor, want het bevat heel weinig zuivere koolhydraat.
Het bevat 6 gram zuivere koolhydraat per 100 gram ananas, bij 50 gram zuivere koolhydraat bereik je pas de GI van 66,.. om daar te komen zou je dus (50/6=)8.3×100 gram moeten eten, dat is 830 gram. Vandaar dat je dit, als je let op de hoeveelheid, in fase 2 mag, net als meloen, gekookte wortels enz…
 
Liefs Ruth

Oliebollen met stukjes pruim

Oliebollen met Oud-en-Nieuw een traditioneel gerecht maar niet echt mm-proof.

Het beslag wordt doorgaans gemaakt van bloem, eieren, gist, wat zout en lauwe melk of karnemelk. In plaats van gist wordt soms ook bier gebruikt, omdat hierin gist voorkomt. Het beslag dient een uur te rijzen, zodat de oliebol voldoende luchtig wordt. Oliebollen worden meestal met poedersuiker bestrooid.

Lees verder…Oliebollen met stukjes pruim

Frisse adem

Voor een frisse adem kan je kauwen op anijszaadjes, takje peterselie of mint

laurierdropjes (Etos) na een kh-maaltijd

 

In de meeste (suikervrije) kauwgom zit meestal wel iets van; sorbitol, mannitol, xilitol, maltitol, lactitol, lycasin en polydextrose > allemaal niet toegestaan in de methode, omdat de Gi hiervan te hoog is.
Dit zelfde geldt meestal ook voor “gewone” dropjes.

Ook mondspray, mondwater en tandpasta heeft meestal wel iets wat niet helemaal ok is > het is maar dat je het weet…. ik vind dit té ver gaan en gebruik gewone tandpasta

(bron: deels overgenomen uit de forum-berichten)

Pannekoektaart van Ruth en Roel

Koolhydraatmaaltijd:  

  
pannekoeken maken als de zomerpannekoek van Ann  
  
extra ingredienten:  
  
appeldiksap  
kaneel  
magere kwark  
vloeibare natrena
 
Meng door de magere kwark, kaneel en vloeibare natrena tot je ‘t lekker vindt.  

 
    Leg een pannekoek op een vetvrij papierop een bord (anders plakt ‘t aan je bord als je gaat snijden).  
    Giet iets diksap over de pannekoek en smeer t uit met de bolle kant van een lepel.  
    Een grooooooooooooote schep kwark in het midden  
    Pannenkoek erop, beetje aandrukken zodat de kwark zich goed verdeeld  
    zo bouw je een taart..  
 
    Op de bovenste pannenkoek giet je wat diksap uit (want daar wordt je taartje zo mooi van).  
 
    Ruth en Roel

Muesli van Ruth

 

1 Kopje vlokken, bijv:

  • Tarwevlokken
  • Gerstevlokken
  • Roggevlokken
  • Boekweitvlokken
  • 4 eetlepels fijngesneden Tutti Frutti
  • 2 eetlepels diksap

Zet je bakpan op het vuur.  

    Rooster hier, op hoog vuur, voorzichtig je vlokken in, goed omroeren!!  
    Dit doen tot ze bruin worden, en overheerlijk beginnen te ruiken.  
    Schep de diksap over de geroosterde vlokken, en bak zachtjes nog even door.  
    Gooi dan de fijngesneden tutti frutti erbij en laat het afkoelen.  
    En klaar is je muesli  
    Groetjes Ruth

Vetbroodjes

40 scheppen protifar plus

50 gram ? zoetstof Natrena

2 theelepels bakpoeder

1 theelepel zout

200 ml room

2 theelepels speculaaskruiden

4 eieren

 

eieren splitsen en eiwitten opkloppen met het zout. Eieren met room vermengen, andere ingredienten toevoegen.

Bolletjes maken en 20 minuten bakken op 170 graden celcius

 

oven tussendoor niet openen!

 

voor diegene die nog willen bakken: protifar plus kost 8 euro!!

 

Alie

——-

Ik zal je in ieder geval mijn recept geven.                

                
1 kop protifar + poeder                
¼ kop water                
¼ kop slagroom                
(evt. snufje zout)                
40 á 50 gram gesmolten roomboter                
1 ei                
1 theelepel zuiveringszout                
1 flinke eetlepel gebroken lijnzaad (kan je weglaten hoor want het is een vette KH en mag dus maar met mate in een vetmaaltijd,  Ik vind het zelf wel lekker, ziet er leuk uit in het bolletje en helpt bij de stoelgang .            
                
Ik mix eerst de boter, ei, zuiveringszout water en slagroom goed door elkaar . Daarna voeg ik de protifar en lijnzaad toe en dan is het een kwestie van lekker kneden met je handen. Meestal voeg ik nog iets extra poeder toe. Het mengsel mag niet meer plakkerig zijn, maar moet makkelijk van je handen kruimelen.                
Dan maak je er bolletjes van, ter grootte van een pingpongbal (ik krijg er meestal 8 tot 10 uit) en die gaan de oven in                
Ik gebruik een gasoven, daarin ongeveer 20 minuten (oven tussentijds niet openen, want dan               zakken ze meteen in….bij mij in iede geval wel)                
Ik heb vandaag weer een hele berg gebakken en ze waren echt lekker…Je kan ze                  invriezen.                
           
                
groetjes                
                
Jessica