Appelpannenkoektaart van Ruth

Dit is een (eind) fase 1 koolhydraatrecept voor ontbijt & lunch. In het originele recept gebruikt Ruth volkoren bloem. De malingsgraad van volkoren bloem is hoger dan volkoren meel, in de Methode Montignac heeft volkoren tarwemeel de voorkeur. Hoewel diksap een zoete smaak heeft (wat we eigenlijk willen vermijden) is dit wel toegestaan. Echter zit je nog volop in het afvallen, maak dit gerecht dan niet meteen in het begin.

Lees verder…Appelpannenkoektaart van Ruth

Biefstuk Stroganoff

4 personen:

400 gr biefstuk in dunne reepjes
2 el olijfolie
2 kleine uien, in dunne ringen
1 teen knoflook, fijngehakt
250 gr champignons, in plakjes
2 el tomatenpuree
200 ml. crème fraîche
gemalen, gedroogde chilipeper
15 gr verse dille, gehakt
 
Dep het vlees met keukenpapier droog en bestooi met peper. Verhit een lepel olie in een wok en roerbak de helft van de biefstuk en schep ze op een bord. Bak daarna de andere helft.
 
Schenk andere lepel olie in de wok en fruit ui en knoflook. Voeg champignons toe en bak die mee. Roer de tomatenpuree erdoor + 4 eetlepels water. Nog even roerbakken.
 
Roer dan de crème fraîche erdoor (en niet Montignac-proof maar wel zoals het eigenlijk hoort: 3 eetlepels wodka). Breng alles aan de kook en op smaak met chilipeper, zout en peper. Schep dan het vlees door de saus en de dille erover.
Heerlijk met verse sperzieboontjes en een rauwkostsalade.
 
 
Forum; gerecht van Bertha

Babi Pangang van Saskia

500 gram hamlappen in reepjes
snufje peper
6 lepels olie
2 fijngehakte uien
snufje zout
1/2 theelepel sambal
1 theelepel citroensap
half bouillonblokje
2 1/2 deciliter gezeefde tomaten (uit een pakje)
1 theelepel laos
3 theelepels gemberpoeder
6 eetlepels kikkomansaus
3 teentjes knoflook, geperst
1 eetlepel azijn

 

Roer in een kom citroensap, 1 teentje knoflook, 1 ui, 2 theelepels gemberpoeder, laos, zout, peper en 2 eetlepels kikkoman door elkaar

Roer reepjes hamlap door dit mengsel en laat dit ca. 15 minuten afgedekt staan.
Verhit ondertussen 1 eetlepel olie in een pan en fruit hierin de overige ui en knoflook. Voeg vervolgens gezeefde tomaten, ½ dl water, bouillontablet, sambal, 1 theelepel gemberpoeder en 1 eetlepel kikkoman saus toe en verwarm de saus al roerende ca. 10 minuten op zacht vuur. Verhit ondertussen in een braadpan de rest van olie en bak hierin de reepjes hamlap al omscheppend in ca. 10 minuten gaar. Roer na ca. 5 minuten de rest van de ketjap door de reepjes hamlap.

Leg de reepjes hamlap op een schaal schaal. Schenk de saus over het vlees.
variatie tip: maak er Ajam Pangang van (kip)
Forum; gerecht van Saskia

Ovenschotel met gemengde groenten

  • 1 aubergine
  • 1 courgette
  • 3 halve gekleurde paprika’s
  • 1 blik tomaten
  • 1 bakje champignons
  • 250 gram rundergehakt
  • 1 eetlepel olijfolie
  • zout peper en italianse kruiden naar smaak
  • (eventueel 1 klein maggiblokje)

Aubergine en courgette snijden in hapklare brokken even in zoutwater leggen, daarna afspoelen en drogen. De andere groenten snijden.

Bak het gehakt kruimelig, voeg de groentes erbij. Dan de kruiden en als laatste de tomaten. Laat dit even pruttelen.
Het geheel in een ovenschaal, bestrooien met geraspte kaas.
15 min in de oven op 180 graden.
Forum; gerecht van Babs

Ovenschotel met gehakt

  • 500 gram gehakt
  • 1 ui, gesnipperd
  • half bakje champignons, gesneden
  • 250 gram sperziebonen, geblancheerd
  • 4 eieren
  • bolletje mozzarella in plakjes
  • beetje geraspte kaas
  • 1 vleestomaat in stukjes
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl chilipoeder
  • zout & peper
  • (eventueel 2 kleine maggiblokjes )

Bak het gehakt rul in de koekenpan. De gesnipperde ui erbij doen en fruiten. Voeg de sperziebonen, champignons, vleestomaat en paprika- en chilipoeder, zout & peper toe. Laat dit even pruttelen.

Giet het vocht af en doe het mengsel in een ovenschaal.

Kluts de eieren met wat zout & peper en giet dat eroverheen. Verdeel de plakjes mozzarella en strooi de geraspte kaas erover.

25 minuten in de oven op 180 graden
Forum; gerecht van Syzo

Zalm met courgettepasta

Het recept (2 personen):

2 dl visbouillon
1 dl witte wijn
440 gr zalm (uitgelekt uit blik)
150 gr mascarpone
2 eetlepels fijngesneden bieslook

in principe met tagliatella ( ik neem courgettereepjes)

Kook de visbouillon en de witte wijn tot 2/3 in (200 ml). Neem het vocht van het vuur en vermeng het met mascarpone. Verwarm dit alles weer, voeg de zalm (in stukjes zonder graten) toe en verwarm dit door. Voeg als laatste de bieslook toe en …..

Eet smakelijk.

Forumbericht van Annika 19-9-2003

Mascarpone bevat vrij veel koolhydraten en moet daarom met mate in fase 1 worden gebruikt