fbpx

Slank en Snel deel 1

slankensnel1Slank & snel 1

De fast cuisine van Michel Montignac

Auteur: Ria Tummers

Op de achterflap o.a.:

Zes weken lekker eten volgens Montignac (fase 1) leverde een gewichtsverlies van 12 kilo op: voor zowel Ria als haar man. Daarna  (in fase 2) zijn de kilo’s niet meer teruggekomen. Dankzij het gemak waarmee de Montignacleefregels in het dagelijks leven konden worden toegepast.

Een moeilijkheid was echter dat de tot nu toe beschikbare Montignacrecepten uit het Frans vertaald zijn, terwijl wij in de Lage Landen tóch in bepaalde opzichten een andere manier van bereiden hebben. Ria Tummers heeft de uitdaging aangenomen om de principes van de Methode Montignac te vertalen in smakelijke, gemakkelijke en snel uitvoerbare recepten voor lunch en diner. Daarnaast vindt u ook aanwijzingen voor het ontbijt.

Dit boek bevat méér dan 150 van deze recepten, die zich gemakkelijk laten combineren tot grote en kleine menu’s. Ook uw gasten die de Methode Montignac (nog) niet kennen zullen geen problemen hebben met de “dieet”-voorschriften uit dit boek.

ISBN: 9075720017

Uitgave: 3e druk 1996 – Artulen Nederland – 227 pagina’s  / opnieuw uitgegeven door Strengholt (2010 ?)

 

Recensie (Wendy):

In dit boek worden recepten gegeven gebaseerd op de methode Montignac. In de inleiding wordt ingegaan op de inkoop, voorraad en bereidingstechnieken, met  name waarbij deze methode afwijkt van ons huidige voedingspatroon.
 
Het tweede deel omvat de recepten variërend van broodbeleg, snacks, hoofd- (vis,  gevogelte, vlees en vegetarisch) en nagerechten. Sommige receptgroepen worden voorafgegaan door bereidingsadviezen.
 
De recepten bevatten een duidelijke, in  Nederland te verkrijgen, ingrediëntenlijst en goede receptuur waarbij kookervaring verwacht wordt. Bij de bereidingswijze zijn zowel ingrediënten als het  gebruikte kookgerei in afwijkend lettertype gedrukt.
 
Als laatste bevat het boek een menusuggestie voor fase 1 voor 6 weken en enkele feestmenu’s met  praktische adviezen. Het receptregister is per receptgroep (categorie) ingedeeld. Voor hen die deze methode volgen kunnen de recepten een welkome aanvulling  zijn op de recepten beschreven in eerder verschenen boeken over deze methode.
 
Kijk echter wel uit voor kleine foutjes die in een aantal van de recepten geslopen zijn.
Er staan 200 recepten in het boek.
 

Aanbevolen door wendy-tje·, 2-7-2003.

Salades van Montignac

saladesSalades van Montignac

By F. van Arkel.

De schrijfster geeft in deze uitgave een honderdtal saladerecepten ingedeeld volgens de methode Montignac. Het boek bevat geen informatie over deze methode.
 
De salades zijn ingedeeld naar de vier seizoenen, apart vermeld staan barbecue, picknick en/of buffetsalades, sausen, dressings en vinaigrettes.
 
Per  bladzijde één recept. Aangeduid wordt hóe de salade te gebruiken (als hoofd- voor- of bijgerecht) en voor welke fase en type maaltijd (Montignacmethode) deze  geschikt is. De type salades variëren van eenvoudig voor-, bij- of lunchgerechten, volledige maaltijdsalades, waaronder vegetarische, koude en lauwwarme,  zoete en hartige.
 
Zowel ingrediënten en receptuur zijn duidelijk omschreven. De tekst en de eenvoudige illustraties zijn in groen afgedrukt.
De buitenkant  bevat informatie over de schrijfster met, in groen gekaderd, een kleurenfoto van een salade. Het receptenregister is op soort gerecht ingedeeld.
 
Vanwege de  specialisatie (enkel salades) geschikt voor de Montignacaanhanger die hiervan houdt.
 

Aanbevolen door wendy-tje·, 3-12-2002.

Wijn, elke dag

boekwijnIn de methode Montignac speelt wijn een belangrijke rol, als genotmiddel, maar niet minder als voedingsmiddel, en ook als gezondheidsbevorderend middel. Wijn is symbolisch voor de 3 kenmerken van de methode Montignac: voedzaam, gezond en lekker, en je valt er ook nog mee af.

Het gezonde effect van wijn wordt vooral bewerksteligd door de polyfenolen in wijn; zoals Michel in zijn boek “Wijn elke dag” uiteenzet. Deze anti-oxydanten beschermen de haarvaten en het collageen in de bloedvaten.Ze gaan bloedverklontering tegen en vooral vangen ze de vrije radicalen af.

bron; Montignac nieuwsbrief nr 25. Zesde jaargang februari 2000

Gebak mag … van Montignac

gebak magGebak mag …. dat klinkt goed!

Want we hebben allemaal wel eens zin in koekjes, een zoet dessert, of een hartig gebakje bij de koffie.

Voor de lekkerbekken die gezond willen leven en op gewicht blijven is dit boek een uitkomst.

100 recepten – taart en gebak – zoet en hartig

In Gebak mag vindt u meer dan 100 zoete én hartige recepten.

Ze zijn niet moeilijk om te maken, meestal snel klaar en duidelijk beschreven. In de recepten zijn geen geur-, kleur- of conserveringsmiddelen gebruikt.

U zult merken dat ook appelflappen, soesjes, bosbessenmuffins en speculaastaartjes met de Methode Montignac makkelijk te maken zijn, en ouderwets lekker smaken.

Aanbevolen door Wendy  (26 maart 2009)

Deze gebakrecepten voldoen aan de Methode Montignac. In de inleiding informatie over de gebruikte ingrediënten, het bakken, maten en gewichten, oventijden en enige praktische tips.
Over de gebruikte vetten wordt geen informatie gegeven.
 
De recepten omvatten klein en groot gebak, hartig en zoet. Ze zijn óf een  variant op bekende soorten (bv. bokkenpootje) of ze zijn nieuw (bv. kaas-boekweittaart). Twintig procent van de recepten is voor fase 1 geschikt, deze zijn voor zowel hartig als zoet gebak.
 
Per bladzijde staat een recept. De ingrediëntenlijst is soms niet altijd duidelijk. Bij de koekjes ontbreken de hoeveelheden. Bij de taarten staat niet altijd de maat van de bakvorm. Enkele recepten zijn geschikt voor de broodmachine.
 
Naast een kleurenfoto op het  omslag bevat het boek zestien paginagrote kleurenfoto’s. Geschikt voor de echte Montignac-aanhanger die bak ervaring heeft.
 
Let op er staan grove fouten in die je er voor gebruik uit zult moeten halen.
 

Over de auteur Truus Ordelman

Truus Ordelman is docente verpleeg- en voedingskunde. Met de methode Montignac viel ze niet alleen 20 kg af, maar voelt ze zich ook veel fitter. Ze geeft cursussen en ontwikkelde recepten. Van haar hand verschenen ook de vier seizoenenboekjes volgens de methode Montignac.

 

De Methode Montignac is een beproefde manier om snel slank te worden én te blijven. Bij deze methode staat het genieten van lekker eten en drinken voorop.

Nog belangrijker is dat de methode uw conditie en uw gezondheid verbetert!

 

 

Gebak mag, dat klinkt goed, met meer dan 100 zoete en hartige recepten, niet moeilijk te maken, meestal snel klaar en duidelijk beschreven. Er worden geen geur-,kleur- of conserveringsmiddelen gebruikt.

Het Montignac visboek

Montignac visboekVis eten is lekker en gezond en in het Het Montignac Visboek staan 100 visgerechten voor alledag.

Vis smaakt niet alleen heerlijk, het zal bovendien het afslanken bevorderen, geheel volgens de Methode Montignac.

 

100 visgerechten voor alledag

Vis eten is lekker en gezond: in de Methode Montignac wordt aanbevolen 2 à 3 keer per week vis te eten. Maar waar moet je op letten als je vis koopt, hoe bereid je dit toch relatief duur en kwetsbaar product zonder dat het mislukt, en vooral: hoe breng je variatie en smaak in de maaltijd?

In de ruim 100 recepten in dit boek worden de in ons land gangbare vissoorten, schaal- en schelpdieren op meerdere manieren bereid. Pocheren, stomen, grillen, bakken, roerbakken en frituren, het komt allemaal aan bod om de heerlijkste appetizers, salades, soepen, voor- en hoofdgerechten te maken.

Daarnaast in dit boek nuttige informatie, te beginnen met een overzicht van de verschillende zeebewoners, in hoeverre ze vet of mager zijn, de verkrijgbaarheid en wanneer u ze het beste kunt eten. U zult merken dat vis niet alleen heerlijk smaakt, het zal bovendien het afslanken bevorderen, geheel volgens Montignac.

ISBN: 9075720327
Uitgave: 1999 – Strengholt – 144 pagina’s

Aanbevolen door wendy-tje  (3 december 2002)

Uit een Infomarktonderzoek van maart 1999 bleek dat de belangstelling voor het Montignac-dieet wat aan het tanen is. Een reden voor een nieuwe,  geactualiseerde editie van ‘Ik ben slank want ik eet’  en ook aandacht voor de boeken van deze auteur die ‘Montignac op klompen’ en  ‘Montignac met stokjes’ schreef.
 
Dit viskookboek geeft veel recepten voor voorgerechten, lunchgerechten en hoofdgerechten, die worden voorafgegaan  door een overzicht van vis, schelp- en schaaldieren, met aandacht voor inkoop, visconserven, kooktechnieken en een tabel met paaitijden (dan is de vis minder smakelijk).
 
De recepten zijn voor vier personen, vermelding van de dieetfase (I, II of beide). Van de gebruiker wordt bekendheid met dit afslankdieet  verondersteld dat verder niet meer wordt toegelicht.
 
Duidelijke, luxueuze receptuur voor ervaren koks. De richtlijnen van het Bureau voor de Voeding gaan er nog steeds van uit dat naast het uitstekende advies om veel fruit, groenten en vezelproducten te eten het Montignac-dieet te veel eiwitten en vet bevat.  Alfabetisch register.
 
Zarzuela is een recept gebaseerd op dit Montignac Visboek.
 

Over de auteur Francis van Arkel

De schrijfster, voedings- en dieetdeskundige Francis van Arkel, kwam met de Methode Montignac in aanraking omdat haar man flink moest afvallen. Francis verdiepte zich in de Methode en haar man haalde zonder problemen zijn streefgewicht. Ruim een jaar later voelt hij zich stukken beter en zijn de 12 kilo’s er nog steeds af…. zonder moeite.
 
Andere boeken van Francis van Arkel zijn: Montignac op klompen en Montignac met Stokjes

 

Vis smaakt niet alleen heerlijk, het zal bovendien het afslanken bevorderen. In Het Montignac Visboek staan 100 visrecepten voor alledag.

De Methode Montignac is een beproefde manier om snel slank te worden én te blijven. Bij deze methode staat het genieten van lekker eten en drinken voorop.

Nog belangrijker is dat de methode uw conditie en uw gezondheid verbetert!

Recepten voor de herfst

herfstRecepten voor de herfst

auteur: Truus Ordelman

 

Dit Montignac receptenboekje is het derde boekje van een serie van vier waarin de seizoenen gevolgd worden. De schrijfster, zelf aanhangster van de Methode Montignac, heeft cursussen gegeven waarbij zelfgemaakte recepten werden gebruikt. Deze recepten zijn nu gebundeld in dit boekje.

 

Ik ben slank want ik eet (vernieuwde versie)

boekslank2Ik ben slank want ik eet (vernieuwde versie)

Gezond en lekker, de Methode geactualiseerd.

By: Michel Montignac

 

Vernieuwde versie waarin de foutjes zijn verbeterd

Uitgave 2003

Recepten voor de lente

LenteRecepten voor de Lente

auteur: Truus Ordelman

De recepten in dit boekje zijn gebaseerd op de methode Montignac. In enkele bladzijden wordt uitgelegd voor wie de methode Montignac geschikt is, wordt een overzicht gegeven van de gehanteerde hoeveelheden groente, vlees en zetmeelproducten, een tabel op basis van de glycemische index en seizoensgroenten.

Recepten voor de zomer

ZomerRecepten voor de zomer

Auteur: Truus Ordelman

De recepten in dit boekje zijn gebaseerd op de methode Montignac. In enkele bladzijden wordt uitgelegd voor wie de methode Montignac geschikt is, wordt een overzicht gegeven van de gehanteerde hoeveelheden groente, vlees en zetmeelproducten, een tabel op basis van de glycemische index en seizoensgroenten.

Brood moet… zegt Montignac

boekbroodsBrood moet…zegt Montignac (niet meer leverbaar)

By F. van Arkel.

Montignac adviseert volwaardig brood met zo min mogelijk additieven. De schrijfster heeft op basis hiervan een groot aantal recepten ontwikkeld hetzij  aangepast. Ze variëren van bekende broodsoorten, buitenlandse broden/-jes tot cake, hartige en zoete taarten.
In 22 bladzijden beschrijft ze de verschillende  basisingrediënten en hun specifieke eigenschappen; de bewerkingen, afbakken, bewaren en enkele praktische tips. Sommige bewerkingen worden met kleine  foto’s geïllustreerd. In 5 bladzijden wordt de werking van de broodmachine beschreven.
De recepten zijn ingedeeld naar type brood. Bij elk recept staat de  handmatige bewerking en met de broodmachine. Aangegeven wordt voor welke fase het brood is. Indicatie voor gebruiksmogelijkheden ontbreekt. Bij de zoete  recepten worden, door Montignac, toegestane zoetmiddelen gebruikt. Bij de vetsoorten wordt óf olijfolie óf boter gebruikt.
Tussen de recepten staan paginagrote  kleurenfoto’s van de broden.
Acht bladzijden zijn ingedeeld voor eigen receptuur. Bevat een alfabetisch receptenregister.
Door het consequent gebruik van  volkorenproducten is dit een boek voor de enthousiaste broodeter en -bakker die “Montignac” volgt.

Aanbevolen door wendy-tje·, 3-12-2002.