Speltbrood is een rage en je kan het tegenwoordig veel vaker kopen bij de bakker. Spelt is een oergraan die verwant is aan tarwe. Ook in spelt zitten gluten, al is dat veel minder dan in tarwe. De korrel van spelt is veel harder en bestaat uit meerdere laagjes. Bij de vermaling blijven de gezonde voedingsstoffen wel bewaard in tegenstelling tot tarwe. Speltmeel is toegestaan in de Methode Montignac, speltbloem niet.
Voor het maken van een speltbrood van circa 750 gram heb je dit nodig;
- 500 gram speltmeel
- 300 ml water
- eventueel 1 el olie
- 12 g verse of 6 g droge gist
- 8 gram zout (> vind ik persoonlijk teveel)
2- Maak een kuiltje in het meel en doe hierin het water en de gist. Strooi het zout op de randen.
3- Kneed het deeg 20 min. tot een deegbal.
4- Laat het deeg 30 tot 40 min. rijzen onder een droge doek op kamertemperatuur.
5- Herkneed het deeg 1 à 2 minuten. Maak het deeg bolvormig en laat het opnieuw 10 min. rusten onder een droge doek.
6- Vet de bakvorm in en leg het deeg in de bakvorm.
7- Laat het deeg nog 45 min. rijzen in de bakvorm onder een droge doek op kamertemperatuur.
8- Bak het brood gedurende 45 min. in een voorverwarmde oven op 230°C.