fbpx

Kruiden, specerijen

Een kruid of keukenkruid is een kleine groene plant die gebruikt kan worden als specerij om de geur en smaak van gerechten te verbeteren. Sommige kruiden bestaan uit vermalen plantenwortels, andere uit bladeren, zaden, stengels of vruchtdelen.

kruiden2
1 eetlepel vers gehakte tuinkruiden = 1 theelepel gedroogde tuinkruiden

 

 

 

Anijs wordt gebruikt als smaakmaker in zoete gerechten.

Asem, Tamerinde de smaak is zuurzacht. Kan worden vervangen door een beetje citroensap. In Fase 1 alleen geschikt voor koolhydraat-maaltijd.

Basilicum kruidnagelachtige smaak, geeft een combinatie van zoete en peperachtige smaak, Italiaans tintje.

Bieslook lichte uiensmaak. Om sauzen en soepen pittiger te maken. Zeer geschikt om gerechten mee te garneren.

Bladselderij geurige diepe smaak voor oa soepen en sauzen

Cayennepeper is scherper dan witte of zwarte peper, oa voor bonenschotels

Dille heeft een komijnachtige smaak. Voor oa vis- en eiergerechten. Laat dille niet koken.

Djahé zie gemberpoeder

Djeroek frisse-zure smaak

Djinten zie komijn

Dragon geeft een frisse, zoetige smaak. Prima te combineren bij gevogelte.

Folie gedroogde zaadrok van de muskaatnoot

Gemberpoeder, djahé heeft een frisse aparte smaak

Goela Djawa, Javaanse suiker gemaakt van een palmsoort (vervangen door fructose of vloeibare zoetstof)

Kaneel, geeft een zoete smaak

Kemirie sterk smakende witte nootsoort. In Fase 1 alleen geschikt voor vet-maaltijd

Kentjoer aromatische wortel

Kerrie mengsel van specerijen; gember, kardemom, koriander, kruidnagel, kummel, kurkuma, komijn, zwarte peper

Ketoembar zie koriander

Knoflook zeer gezonde en waardevolle smaakmaker. Gebruik verse knoflook en laat het niet verbranden.

Koek & Speculaaskruiden, Verstegen (kaneel, koriander, nootmuskaat, kruidnagel, gember, kardemon, sinaasappelschillen)

Koenjit, kurkuma aromatische geelwortel, sterke gele kleur. Teveel geeft een bittere smaak

Komijn, djinten geeft een lichte nootsmaak

Koriander, ketoembar smaakt naar gedroogde sinaasappelschil. Verse koriander smaakt naar zeep.

Kruidnagel, tjenkeh kruidige nootachtige smaak

Laos, galangawortel, zoete, frisse en kruidige smaak

Laurier, licht bittere smaak, tussen citroen en nootmuskaat in. Verwijder altijd de blaadjes voor het opdienen.

Lombok, spaanse peper, 1 rode lombok is te vervangen voor 1 theelepel sambal

Mosterd gemaakt van mosterdzaad wat een te hoge GI heeft. Maar in geringe hoeveelheid gebruikt mag het als smaakmaker in de vetmaaltijd. In kh-maaltijden mag men er meer van gebruiken. (geen vlees inwrijven met mosterd dus)

Nootmuskaat, krachtige kruidige smaak

Paprikapoeder geeft net iets extra’s maar gebruik met mate, te veel kan het gerecht bitter maken

Peteebonen, stinkbonen, vrij lange groene bonen. Alleen geschikt voor Fase 2.

Peterselie geeft een frisse smaak en kan in veel gerechten gebruikt worden, maar vooral gegrild vlees

Petis, pasta van garnalen. Mag in zowel kh als vetmaaltijd gebruikt worden.

Provençaalse kruiden, herbes de Provence kant-en-klare mix van oa peterselie, oregano, rozemarijn, tijm, dragon. Geeft gerechten een typisch Frans tintje

Salam, kan worden vervangen door laurier

Salie, maggiplant geeft een bittere, aparte smaak

Santen, met water vermengt kokosmelk. Mag alleen in Fase 2 worden gebruikt.

Sereh, citroengras, fris zure smaak

Shoarmakruiden, recept vind je hier

Tamari, Japanse sojasaus met zoute smaak.

Taotjo, pasta van sojabonen zoute sterke smaak. Mag in kh en vetmaaltijd.

Tijm heeft een smakelijke zoete aromatische smaak (houtachtig)

Tjenkeh zie kruidnagel

Trasi, product van fijngestampte garnalen. Trasi stinkt, maar niet meer als het in het gerecht zit. Mag in kh en vetmaaltijd.

Vanille zit in de binnenkant van de vanillestokjes, typische vanillesmaak is zoet (er zitten zwarte pitjes in, eventueel zeven)

 

Tartex Biobin is een plantaardig bindmiddel kan zowel in koolhydraat en vetmaaltijd worden gebruikt.

Kikkoman sojasaus, lijkt op ketjap maar dan zonder suiker.

 

kruiden1