Een kruid of keukenkruid is een kleine groene plant die gebruikt kan worden als specerij om de geur en smaak van gerechten te verbeteren. Sommige kruiden bestaan uit vermalen plantenwortels, andere uit bladeren, zaden, stengels of vruchtdelen.
1 eetlepel vers gehakte tuinkruiden = 1 theelepel gedroogde tuinkruiden
Anijs wordt gebruikt als smaakmaker in zoete gerechten.
Asem, Tamerinde de smaak is zuurzacht. Kan worden vervangen door een beetje citroensap. In Fase 1 alleen geschikt voor koolhydraat-maaltijd.
Basilicum kruidnagelachtige smaak, geeft een combinatie van zoete en peperachtige smaak, Italiaans tintje.
Bieslook lichte uiensmaak. Om sauzen en soepen pittiger te maken. Zeer geschikt om gerechten mee te garneren.
Bladselderij geurige diepe smaak voor oa soepen en sauzen
Cayennepeper is scherper dan witte of zwarte peper, oa voor bonenschotels
Dille heeft een komijnachtige smaak. Voor oa vis- en eiergerechten. Laat dille niet koken.
Djahé zie gemberpoeder
Djeroek frisse-zure smaak
Djinten zie komijn
Dragon geeft een frisse, zoetige smaak. Prima te combineren bij gevogelte.
Folie gedroogde zaadrok van de muskaatnoot
Gemberpoeder, djahé heeft een frisse aparte smaak
Goela Djawa, Javaanse suiker gemaakt van een palmsoort (vervangen door fructose of vloeibare zoetstof)
Kaneel, geeft een zoete smaak
Kemirie sterk smakende witte nootsoort. In Fase 1 alleen geschikt voor vet-maaltijd
Kentjoer aromatische wortel
Kerrie mengsel van specerijen; gember, kardemom, koriander, kruidnagel, kummel, kurkuma, komijn, zwarte peper
Ketoembar zie koriander
Knoflook zeer gezonde en waardevolle smaakmaker. Gebruik verse knoflook en laat het niet verbranden.
Koek & Speculaaskruiden, Verstegen (kaneel, koriander, nootmuskaat, kruidnagel, gember, kardemon, sinaasappelschillen)
Koenjit, kurkuma aromatische geelwortel, sterke gele kleur. Teveel geeft een bittere smaak
Komijn, djinten geeft een lichte nootsmaak
Koriander, ketoembar smaakt naar gedroogde sinaasappelschil. Verse koriander smaakt naar zeep.
Kruidnagel, tjenkeh kruidige nootachtige smaak
Laos, galangawortel, zoete, frisse en kruidige smaak
Laurier, licht bittere smaak, tussen citroen en nootmuskaat in. Verwijder altijd de blaadjes voor het opdienen.
Lombok, spaanse peper, 1 rode lombok is te vervangen voor 1 theelepel sambal
Mosterd gemaakt van mosterdzaad wat een te hoge GI heeft. Maar in geringe hoeveelheid gebruikt mag het als smaakmaker in de vetmaaltijd. In kh-maaltijden mag men er meer van gebruiken. (geen vlees inwrijven met mosterd dus)
Nootmuskaat, krachtige kruidige smaak
Paprikapoeder geeft net iets extra’s maar gebruik met mate, te veel kan het gerecht bitter maken
Peteebonen, stinkbonen, vrij lange groene bonen. Alleen geschikt voor Fase 2.
Peterselie geeft een frisse smaak en kan in veel gerechten gebruikt worden, maar vooral gegrild vlees
Petis, pasta van garnalen. Mag in zowel kh als vetmaaltijd gebruikt worden.
Provençaalse kruiden, herbes de Provence kant-en-klare mix van oa peterselie, oregano, rozemarijn, tijm, dragon. Geeft gerechten een typisch Frans tintje
Salam, kan worden vervangen door laurier
Salie, maggiplant geeft een bittere, aparte smaak
Santen, met water vermengt kokosmelk. Mag alleen in Fase 2 worden gebruikt.
Sereh, citroengras, fris zure smaak
Shoarmakruiden, recept vind je hier
Tamari, Japanse sojasaus met zoute smaak.
Taotjo, pasta van sojabonen zoute sterke smaak. Mag in kh en vetmaaltijd.
Tijm heeft een smakelijke zoete aromatische smaak (houtachtig)
Tjenkeh zie kruidnagel
Trasi, product van fijngestampte garnalen. Trasi stinkt, maar niet meer als het in het gerecht zit. Mag in kh en vetmaaltijd.
Vanille zit in de binnenkant van de vanillestokjes, typische vanillesmaak is zoet (er zitten zwarte pitjes in, eventueel zeven)
Tartex Biobin is een plantaardig bindmiddel kan zowel in koolhydraat en vetmaaltijd worden gebruikt.
Kikkoman sojasaus, lijkt op ketjap maar dan zonder suiker.