Vraag |
`s avonds wat nootjes of kaas eten, mag dat in fase 1? |
Antwoord |
Het is de bedoeling van Mm dat je je aan drie maaltijden per dag houd met eventueel een 4 uurtje. Je moet volgens Mm ervoor zorgen dat je bij de maaltijden voldoende eet. Eet tot je verzadigd bent. Drink tussen de maaltijden door veel water dan zit je ook vol. |
Vraag |
Binden, wat kan ik daarvoor gebruiken? |
Antwoord |
Om een saus of een soep te binden kun je verschillende dingen gebruiken. Tartex biobin, verkrijgbaar bij de reformzaak. Maar ook met johannesbroodpitmeel, kikkererwten-, mungbonen- en linzenmeel, champignons, gepureerde asperges. Dit alles kan zowel bij de Kh als bij de Vetmaaltijd. Quinoavlokken en bruchettakruiden doen het ook prima voor gehaktballen. Boekweitmeel mag alleen bij KHmaaltijd. |
Vraag |
Bulgur, wat is dat? |
Antwoord |
Bulgur is Turks en is voorgekookte en gesneden tarwe, geschikt voor de koolhydraatmaaltijd in fase 1(GI48) |
Vraag |
Citroen en limoen, bij welke maaltijd mogen die gebruikt worden? |
Antwoord |
Bij beide maaltijden mogen ze gebruikt worden er zit zo weinig fruitsuiker in dat het geen probleem oplevert. |
Vraag |
Dagelijks wegen, heeft dat wel zin? |
Antwoord |
Nee. Ons lichaam schommelt van nature in gewicht. De ene dag hou je meer of minder vocht vast. Het is dus ook onzin om een verschil van een paar ons te wijten aan het eten van de vorige dag. Wil je je wel graag iedere dag wegen dan kun je het beste alles van 1 week bij elkaar optellen en delen door 7. Dan heb je je gemiddelde gewicht van 1 week en kan je pr week vergelijken wat er af is. (ook niet iedere dag berekenen dus) |
Vraag |
Eten tussen de maaltijden in, mag dat? |
Antwoord |
Het is de bedoeling dat je dat toch echt niet doet! Als je toch trek krijgt, hou dan de tijden goed in de gaten! Dat is ontzettende belangrijk om de alvleesklier voldoende rust te gunnen, anders kom je nooit echt uit fase 1! |
Vraag |
Frisdrank, mag ik light frisdrank drinken? |
Antwoord |
Dit is iets wat je zelf even moet bepalen. Montignac is hier fel op tegen. Maar dan heeft hij het meer over de maagirritaties die je daarvan kunt krijgen. Als je erg graag eens frisdrank drinkt kan dat (ivm de zoetstof) alleen bij een KH maaltijd. Als je cola neemt neem dan de cafeïne vrije light versie. Wil je er meer over lezen kijk dan in Ik ben slank want ik eet blz 75 |
Vraag |
Fruit, wanneer mag ik dat eten? |
Antwoord |
Alle fruit (met uitzondering van rode vruchten) moet op een lege maag gegeten worden. En een half uur voor een Kh maaltijd. Fruit kan niet bij of voor een vetmaaltijd. |
Vraag |
GI-index, kan ik die zelf uitrekenen? |
Antwoord |
Nee helaas. Je kat het opzoeken in de boeken van Montignac of op de site van Mendoza. Die site staat bij de links vermeld |
Vraag |
Honing, is dat toegestaan als zoetmiddel? |
Antwoord |
Nee, honing is niet toegestaan, omdat het een GI heeft van 85. |
Vraag |
Jam (gekookt fruit) wanneer mag ik dat eten? |
Antwoord |
Gekookt fruit zoals jam en appelmoes hebben een bewerking ondergaan die ervoor zorgt dat dit bij de koolhydraatmaaltijd gegeten mag worden in Fase 1 |
Vraag |
Kokos, mag je kokos, kokos melk en kokosolie gebruiken |
Antwoord |
Nee allemaal verboden in Mm De olie bevat zelfs 90% verzadigde vetzuren dus heel slecht voor hart en bloedvaten {deze stelling moet worden aangepast, aangezien het verzadigde in een ander daglicht is komen te staan} |
Vraag |
Kriebelhoest, wat kan ik daartegen doen. |
Antwoord |
Je kan met kruiden een heleboel bereiken. MUNT: In de keuken gebruikt u best kruizemunt, maar als u munt wil gebruiken voor uw gezondheid, kiest u beter pepermunt. Muntthee is een goede remedie tegen maagpijn. Bovendien werkt het ook tegen mond- en keelontstekingen. Een dampbad met munt verhelpt kriebelhoest en verstopte neus. of TIJM: Tijm werkt ontsmettend en slijmverdunnend: daarom is het een goed middel tegen infecties van de luchtwegen. Thee van tijm drinkt u best als u verkouden bent en veel moet hoesten. Thee: 1 lepel kruiden/ kop kokend water. Drink 3 koppen per dag. Adem de damp diep in. |
Vraag |
Mango, mag dat? |
Antwoord |
Nee, de Gi van mango varieert tussen de 45 en 60. Omdat je nooit zeker weet of de Gi dus onder of boven de 50 zit is dit niet aan te raden |
Vraag |
Melk, mag dat in een vetmaaltijd in fase 1? |
Antwoord |
Nee, dat mag niet. In melk zitten teveel Koolhydraten voor bij de vetmaaltijd |
Vraag |
Pesto, welke kan ik gebruiken? |
Antwoord |
Als je pesto koopt, moet je goed etiketten lezen… suiker, chashew noten en pijnboompitten zijn een paar dingen waar je op moet letten. Het is ook heel makkelijk zelf te maken: veeeeeeel verse basilicum 2 teentjes knoflook, flinke scheut olijfolie en een flinke soeplepel parmesankaas, even de mixer er in, eventueel een beetje zout en klaar ! Is het niet smeuïg genoeg, nog een beetje olijfolie extra. |
Vraag |
Pijnboompitten, zijn die toegestaan? |
Antwoord |
In de verschillende boeken heeft Montignac er een verschillende mening over. In de eerdere boeken mag het niet en in de wat latere boeken mag het met mate. De mening is over het algemeen dat ze te veel koolhydraten bevatten voor bij de vetmaaltijd. |
Vraag |
Rode vruchten, wanneer mag ik die eten? |
Antwoord |
Rode vruchten mag je in fase 1 eten tijdens de koolhydraatmaaltijd, dus door yoghurt, magere kwark etc. Dus niet bij de vetmaaltijd, ook niet in fase2!!! |
Vraag |
Rozijnen, zijn die toegestaan? |
Antwoord |
Nee, rozijnen hebben een GI van 60 en zijn dus niet toegestaan |
Vraag |
Speltmeel, wat is dat |
Antwoord |
Spelt is een oud tarwe-ras met een opvallend lange en slanke aar. Spelt levert een eiwitrijk meel (tussen de 12 en 15%) met een hoog glutengehalte. Er is dan ook goed brood mee te bakken dat een hartige, nootachtige, smaak heeft. Met speltmeel valt ook veel lekkers (gebak, meelgerechten) te maken. Spelt is als kookgraan te gebruiken |
Vraag |
Tamme kastanje, z ijn die toegestaan |
Antwoord |
Nee. |
Vraag |
Vegetarisch, kun je dan ook de Methode Montignac volgen? |
Antwoord |
Wie geen vlees eet, maar wel eieren en melkproducten kan de Methode Montignac probleemloos volgen. Om zeker te zijn dat u voldoende voedingsstoffen opneemt, benadrukt Montignac het gebruik van volkorengranen (zoals brood, ontbijtgranen, rijst en deegwaren), van verschillende soorten peulvruchten, van sojabonen en van sojaproducten. Bij een koolhydratenmaaltijd horen dan seitan en droge sojabrokjes |
Vraag |
Vetmaaltijden, hoeveel vetmaaltijden moet/mag ik eten? |
Antwoord |
Het is de bedoeling dat 2/3 tot de helft van alle maaltijden in 1 week Koolhydraatmaaltijden zijn. Dus de ene keer 2 kh maaltijden op een dag en de andere keer 2 vetmaaltijden. |
Vraag |
Waldkorn brood, is dat toegestaan in fase 1? |
Antwoord |
Nee, daar zitten allerlei verboden dingen in als overheerlijke zaden. Heel jammer maar het mag niet volgens MM |
Vraag |
Wat na fase 1? |
Antwoord |
Na fase 1 kun je met mate beginnen met het combineren van vetten en koolhydraten. Dit noemen ze fase 2. Hoeveel combinaties je kunt eten verschilt per persoon. Houd de weegschaal in de gaten. Levensmiddelen zoals suiker, geraffineerd meel en witte rijst blijven taboe! |
Vraag |
Zoetstoffen, welke zijn toegestaan, en welke niet? |
Antwoord |
Uiteraard is suiker niet toegestaan, om zijn hoge GI. Andere zoetstoffen die niet zijn toegestaan zijn: sorbitol, mannitol, xylitol, isomalt, maltitol en lactitol. De zogenaamde intensieve zoetstoffen zijn wel toegestaan. Dit zijn: saccharine, cyclamaat, aspartaam, thaumatine en acesulfaam. Daarmee is overigens niet gezegd of de intensieve zoetstoffen invloed hebben op je gezondheid. Eet ze met mate, uiteindelijk is het de bedoeling dat je de zoetsmaak afleert. |
Vraag |
Zuiveringszout, wat is het en waar kan ik het kopen? |
Antwoord |
Zuiveringszout gebruik je als bakpoeder. Het is ook een bestandsdeel van bakpoeder. In veel Engelse en Amerikaanse recepten komt het ook voor, in het Engels heet het Bakingsoda. Te koop bij de drogist als zuiveringszout, en bij de toko als baking soda. Zuiveringszout is een middel net als bakpoeder, omdat in bakpoeder vaak zetmeel of bloem zit, dit smaakt wel zout, maar ís geen zout! Dit wordt dus gebruikt om cakes te bakken. We doen zuiveringszout door het meel, om zelfrijzend bakmeel te maken!
|