fbpx

Chocolade

Chocolade  heeft voor de gezondheid en voor het afvallen een twijfelachtige reputatie. Dit is volstrekt ten onrechte, tenminste wat betreft de “echte” hoogwaardige chocolade met ten minste 70 % cacao! Dit is een hoger cacaogehalte dan het gehalte in chocolade die meestal wordt verkocht onder de naam “bittere” of pure chocolade. Het cacaogehalte daarvan is meestal niet hoger dan 50%. 

De “echte” chocolade bevat 27 % vet vanwege de cacaoboter, die weer bestaat uit 62% verzadigde vetten (34% stearinezuur en 3% linolzuur) en 38% onverzadigde vetten (35% oliezuur en 3% linolzuur). Het aandeel onverzadigde vetten wordt verder verhoogd, doordat het stearinezuur in het lichaam zeer snel onverzadigd wordt en vervolgens wordt omgezet in oliezuur.

Daarom bevat deze hoogwaardige chocola 72% enkelvoudig onverzadigde vetzuren, die het totale cholesterolgehalte verminderen en het aandeel “goede” HDL- cholesterol daarin verhogen.

De aanwezige phytosterolen versterken dit effect. Chocolade bevat ook pholyfenolen, die de wanden van de bloedvaten beschermen. Ook bevat chocolade mineralen, vitamine E, plantaardige eiwitten en vezels.

De Glycemische index van hoogwaardige chocolade is laag (22). Het is dus een goede koolhydraat, die evenwel wordt afgeraden in fase 1. Ook hoogwaardige chocolade is immers op zich een koolhydraat-vet combinatie, die iemand niet helpt om af te vallen.

uit; Montignac van A tot Z.

Hoogwaardige chocolade van tenminste 70% cacao is een koolhydraat-vet combinatie, dat niet echt helpt om af te vallen, dus alleen geschikt voor Fase 2.