fbpx

De Methode

De Methode Montignac ontstond in 1986 als gevolg van een persoonlijke synthese van de resultaten van vooral Amerikaanse wetenschappers. Zij ontwikkelt zich nog steeds aan de hand van de ervaringen van vele honderden artsen met hun patiënten in Frankrijk en elders.

De Methode Montignac heeft 4 doelstellingen:

  1. Een goede beheersing van het lichaamsgewicht – dwz: afvallen voor iemand die vetzuchtig of te zwaar is en handhaven van het gewicht van iemand die een normaal gewicht heeft
  2. Bescherming van hart en bloedvaten door de juiste keuze van de vetten.
  3. Verbeteren van de geestelijke en fysieke conditie door voeding rijk aan vitaminen en mineralen.
  4. Het samen laten gaan van voedingswaarde en gastronomie

De principes

Daarom is de Methode Montignac een methode en geen dieet. We moeten volop kunnen eten en genieten en elke maaltijd moet een sociaal gebeuren zijn. De Methode Montignac geeft voedingskundige richtlijnen op basis van de volgende 8 principes:

1. Tellen van calorieën heeft geen nut

We worden niet dik omdat we teveel eten, maar slecht eten. Met de Methode leert u op de juiste manier eten en drinken.

2. Genoeg eiwit

Eten van voldoende eiwitten met de nadruk op peulvruchten, niet-geraffineerde granen en sojaproducten.

3. Goede koolhydraten

Gebruik goede koolhydraten en u valt af. Goede koolhydraten zijn onder meer fruit, volkorenproducten en bonen. Slechte koolhydraten zijn onder meer suiker, witbrood en aardappelen. Het kennen van goede en slechte koolhydraten is een belangrijke peiler van de Methode Montignac, de verschillende boeken gaan hier verder op in.

4. Vezelrijke voeding

Natuurlijke vezels spelen een belangrijke rol in de Methode. Het voedingspatroon is dan ook vezelrijk.

5. Goede vetten

Er bestaan goede vetten, die hart en bloedvaten beschermen. Vooral olijfolie, vis en gevogelte worden daarom aanbevolen.

6. Ruim vitaminen en mineralen

Goede koolhydraten bevatten ook ruim voldoende vitaminen, mineralen en sporenelementen.

7. Scheiden van vetten en koolhydraten

Door vetten en koolhydraten te scheiden uitsluitend gedurende de eerste twee tot drie maanden (fase 1), helpt u het gewichtsverlies. Dit leidt tot twee soorten maaltijden in de fase van het gewichtsverlies (fase I):

  • vet: bijvoorbeeld vlees met groenten of af en toe eieren met spek als ontbijt, maar wel zonder brood.
  • koolhydraat: bijvoorbeeld volkorenbrood met magere kwark. Aanbevolen wordt om zeker de helft van de 21 wekelijkse maaltijden te laten bestaan uit goede koolhydraten.

8. Lichaamsbeweging is goed

Voor de glucosestofwisseling is lichaamsbeweging goed. Calorieën verliest u er niet mee.

De Methode Montignac wordt nogal eens karikaturaal voorgesteld, maar zij heeft er toe bijgedragen dat vetzucht vanuit een ander gezichtspunt wordt bezien. Overgewicht is geen kwestie van erfelijkheid of van (schuldige) veelvraterij. Uit het succes van de methode in Frankrijk en daarbuiten, in de tien jaar dat ze nu bestaat, blijkt dat het geen modedieet is. De methode geeft blijvend resultaat wat betreft het gewicht, alsook een betere conditie en algehele gezondheid. Met name mensen met een overgewicht hebben dankzij de methode het belang geleerd van de preventieve werking van een goede voeding door de samenhang tussen gezondheid en goede eetgewoonten.

Lees verder: Uitleg van de Methode