fbpx

Harrie van de Kamp

SINT-OEDENRODE – Wat Sonja Bakker is voor deze tijd, was de Fransman Michel Montignac voor de jaren ’90. Maar dankzij Harrie van de Kamp werd ‘montignaccen’ in onze taal een werkwoord. 

Van de Kamp kwam in 1987 in aanraking met de dieetmethode tijdens een culinaire reis naar Frankrijk. In een hotel zag hij een boek liggen van Montignac. Van de Kamp sloeg aan het lezen, bracht het geleerde in de praktijk en viel in drie maanden tijd vijftien kilo af. De rest is geschiedenis. 

Van de Kamp startte een uitgeverij (Artulen BV) die louter boeken van Montignac op de Nederlandse en Belgische markt bracht. Montignac werd een hype. 

In 1997 werd ‘Ik ben slank want ik eet’ het best verkochte boek in ons land. Liefst zeven Montignac-boeken stonden dat jaar in de CPNB top 100. Van de Kamp woonde toen inmiddels al vijf jaar in België. Met de millenniumwissel doofde de Montignac-hype. Over zijn wonderlijke dieetavontuur schreef Van de Kamp in 2002 een boek: Montignac de hype. De Montignac-geschiedenis illustreert volgens neef en naamgenoot (en daarom beter bekend als ‘Kleine Harrie’) een belangrijke karaktertrek van Van de Kamp. „Het was een vent die heel goed kon soleren. Iets op poten zetten en dan heel zorgvuldig uitbouwen en tot een succes maken. Als hij iets deed, dan deed hij het goed.”

Voor Sint-Oedenrode was Van de Kamp veel meer dan de man achter Montignac. Als kleinzoon van de oprichter van de Oda Stalen Meubelenfabriek vh H.J. van de Kamp (het huidige Ahrend) hoorde Van de Kamp tot een vooraanstaande Rooise familie. Daar hoorde van huis uit een gezonde dosis sociale betrokkenheid bij. Dat uitte zich onder meer in de politiek.

Als rasechte VVD’er zat hij van 1982 tot 1990 twee periodes in de raad. Ook zette hij Golfclub De Schoot op de kaart. Hij was acht jaar voorzitter en zorgde ervoor dat de club lid werd van de Nederlandse Golf Federatie. Ter gelegenheid daarvan kreeg hij het zelfs voor elkaar om wijlen Prins Bernhard in Sint-Oedenrode een balletje te laten slaan. Van de Kamp was erelid van de club.

Daarnaast was de muziekliefhebber Van de Kamp het boegbeeld van fanfare Nos Jungit Apollo. Als niet-spelend lid was hij van 1983 tot 1992 president van de vereniging. Onder zijn bewind werd de club in 1985 Nederlands Kampioen in de vaandelafdeling. Een jaar later werd de tweede plek behaald. Hij was medegrondlegger van het Activiteitenfonds, de belangrijkste ‘financier’ van de vereniging. Bij zijn vertrek naar België in 1992 werd Van de Kamp voor zijn inspanningen beloond met de titel ere-president voor het leven.

Slechts twee keer eerder werd die titel verleend in de 143-jarige historie van de club.

Harrie van de Kamp wordt vandaag (2 juni 2007) begraven in zijn geboortegrond. De uitvaartdienst in de Heilige Martinuskerk begint om 11.00 uur.

Bron:www.ed.nl