fbpx

E621, vetsin, gistextract

E621

E621 is een synthetische smaakversterker, ook wel bekend als Vetsin of Mononatriumglutaminaat (MSG), maar tegenwoordig wordt ook vaak de term gistextract gebruikt.

Deze smaakversterker stuurt een seintje naar je hersenen: LEKKER en je gaat er absoluut meer van eten.

De smaak is hartig (zout) en het zit bv in chips (daarom eet je die hele zak leeg…), nootjes, bouillon blokjes, kant en klare sausjes, soepen (cup-a-soup). Maar ook in “kruiden en specerijen” wat je vaak ziet staan op verpakkingen.

Wanneer het glutamaat zich in het lichaam bindt aan natrium, vormt het samen mononatriumglutamaat (MSG/ E621). Bij mensen die hier gevoelig voor zijn kan dit hoofdpijn, hartklachten, misselijkheid, stijve nek en benauwdheid veroorzaken.

In de Chinese keuken wordt deze smaakversterker regelmatig gebruikt. In 1968 suggereerde Robert Ho Man Kwok dat E621 mogelijk verantwoordelijk kon zijn voor het zogenoemde Chinese-Restaurant Syndrom (chineesrestaurantsyndroom) dat gekenmerkt werd door:  hoofdpijn, een opgeblazen gevoel en hartkloppingen na het eten in een Chinees restaurant.

Benamingen:

  • E621
  • ve-tsin, vetsin
  • MSG , Mono Sodium Glutamate
  • MNG , mono natrium glutamaat
  • natriumglutamaat
  • gistextract
  • glutamaten
  • guanylaten
%d bloggers liken dit: