Voedingswijzer GI en koolhydraten

voedingswijzer giVoedingswijzer GI en koolhydraten is geschreven door de Duitse diabetesadviseur Sven David Müller-Nothmann.

De belangrijkste koolhydraatwaarden van meer dan 2000 voedingsmiddelen. Een eenvoudige kleurencode voor de glycemische index GI en de verzadigingsfactor.

Overzichtelijke tabellen van A tot Z.

Samenvatting van Voedingswijzer GI en koolhydraten

Wie lekker en gezond wil eten en tegelijk ook slank wil blijven, moet rekening houden met de glycemische index (GI) en het koolhydraatgehalte van voedingsmiddelen.

Met deze voedingswijzer kunt u meer dan 2000 voedingsmiddelen direct beoordelen aan de hand van het geniale, eenvoudige kleurensysteem:

  • rood – te vermijden
  • geel – neutraal
  • groen – aanbevolen

Bij elk product worden de belangrijkste waarden met betrekking tot de glycemische index vermeld:

  • het aantal calorieën en koolhydraten per portie
  • het sacharosegehalte
  • en de GI- en vezelfactor

Op die manier ziet u meteen wat er op uw bord komt. Bovendien kunt u de levensmiddelen elke dag zo combineren dat u gemiddeld geel scoort door bijvoorbeeld rood met groen te ‘verzachten’.

Een onmisbare en handige hulp bij het samenstellen van maaltijden!

Tabellen A tot Z

De voedingswijzer GI en koolhydraten is opgebouwd uit tabellen. Per product wordt vermeld;

  • portie in grammen
  • calorieën per portie (Kcal)
  • koolhydraten per portie (KH)
  • suiker per portie (Sach)
  • GI-factor
  • vezelfactor

In de kolommen GI-factor en vezelfactor staan de gekleurde bollen die dan aangeven of een product wel, af en toe of juist niet gegeten mogen worden.

GI factor het gehalte aan voedingsvezels (ballaststoffen), vet en koolhydraten.

Vezelfactor het gehalte aan voedingsvezels en (weinig) calorieën in een product. Vezels geven ook een verzadigd gevoel.

 

Tips uit het boekje

Verlaag de GI van uw maaltijd met het volgende;

  • eet vezelrijke voeding
  • neem voldoende vetzuren in iedere maaltijd
  • geen maaltijden met alleen koolhydraten
  • niet drinken tijdens de maaltijden
  • drink tussendoor 2 liter water, dit maakt u verzadigd en vitaal
  • goed kauwen en traag eten

Conclusie

Ik zou dit boekje niet aanraden om aan te schaffen (zeker niet voor het geld waar het bij bol.com wordt aangeboden). De glycemische waarde (GI) wordt niet vermeld. De gekleurde bollen geven aan of een product aanbevolen of juist te vermijden is.

Eclairs met slagroom geeft dan geel bolletje voor de GI-factor en een rood bij vezelfactor.

Een appel krijgt ook een geel bolletje bij de GI-factor en een groen bolletje bij de vezelfactor.

 

Het boekje is vertaald uit het Duits en niet geschikt voor de Nederlandse markt. Er staan veel Duitse producten in die wij hier niet hebben en veel Nederlandse producten staan er weer niet in.

Voedingswijzer GI en koolhydraten is een boekje met tabellen omtrent de GI-factor en vezelfactor. Combineer het zo dat u toch gezond eet.

Geef een reactie