Voeding rijk aan jodium

zeewierAls je geen of weinig brood eet, krijg je dan te weinig jodium binnen?

Jodium is erg belangrijk voor de werking van onze schildklier, het goed functioneren van onze stofwisseling, zenuwstelsel en energielevel. Zowel te weinig als te veel is niet goed voor ons.

Aangeraden wordt om dagelijks 150 microgram (ug) jodium te nuttigen, 6 sneetjes brood is 145 ug.

Jodium komt van nature voor in zeewater.

Onderstaand een lijstje met voedingsmiddelen die rijk aan jodium zijn.

  • andijvie 6,4 ug
  • appel 2,5 ug
  • bataat 2,0 ug
  • broccoli 2,0 ug
  • champignons rauw 3,0 ug
  • eieren 35,0 ug
  • garnalen 55,0 ug
  • Himalaya zout 42,0 ug
  • kaas 
    • 30+ kaas 13,0 ug
    • 40+ kaas 13,0 ug 
    • brie 16,0 ug
    • camembert 20,0 ug
    • geitenkaas 2,5 ug
    • Gorgonzola 12,0 ug
    • Gruyère 40,0 ug
    • mascarpone 29,0 ug
    • Mozzarella 11,0 ug
    • Old Amsterdam 30,0 ug
    • Parmezaanse 70,0 ug
    • Roquefort 40,0 ug
  • kokosolie
  • komkommer 3,0 ug
  • melk 7,0 ug
  • mosselen 124,7 ug
  • noten
    • amandelen 2,5 ug
    • cashew 2,5 ug 
    • hazelnoten 17 ug
    • macademia 2,0 ug
    • paranoten (Brazil nuts: 20 ug)
    • pinda’s 2,5 ug
  • oesters 60,0 ug
  • okra 5,6 ug
  • postelein 4,5 ug
  • sinaasappel 2,5 ug
  • sla 2,5 ug
  • sperziebonen 3,0 ug
  • spinazie 1,4 ug
  • tomaten 2,5 ug
  • uien rauw 3,0 ug
  • venkel 5,0 ug
  •  vis
    • witvis (kabeljauw, koolvis, schelvis, rode mul)
    • zeevis (haring, makreel, zalm, tonijn)
    • platvis (schol, tong, heilbot)
  • waterkers
  • zeewier
    • agar agar gedroogd 41034,0  ug
    • kelp rauw 7553,0 ug
  • zeezout 42,0 ug

Gedroogde agar agar springt eruit! Maar liefst 41034,0 ug per 100 gram bron NEVO

 

Mineraal jodium ug per 100 gram. Deze lijst is samengesteld aan de hand van de website van Nevo.

1 gedachte over “Voeding rijk aan jodium

Geef een reactie