Moussaka à la Montignac

moussakaMoussaka à la Montignac is wel veel werk, maar het is overheerlijk. En wat je overhoudt is de volgende dag uitermate geschikt als lunch.

Ingrediënten

  • 1 courgette in lange plakken
  • 1 aubergine in lange plakken
  • 500 gram rundergehakt
  • 2 gesnipperde uien
  • 1 paprika in blokjes
  • 1 geperste knoflook
  • 1 rode peper in kleine ringetjes
  • 1 blik tomaten in blokjes
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 2 tl kaneel
  • 1 tl nootmuskaat
  • 1 laurierblad
  • 1 glas rode wijn
  • olijfolie
  • zout en peper

 

Bereidingswijze moussaka à la Montignac

Snijd de aubergine en courgette in lange plakken en bestrooi met zout. Laat ze tenminste voor 30 minuten staan, spoel ze daarna af met water en dep ze droog met keukenpapier.
Het zout trekt het bittere uit de groenten. En de plakken worden sneller bruin en nemen minder vocht op.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakblik met een bakvel en leg hierop de courgette en aubergine plakken. Bestrijk de plakken met olie. Gril of bak de plakken, dit duurt per kant ongeveer 5 minuten.

Bak ondertussen het gehakt rul. Voeg toe 1 paprika in blokjes, 2 gesnipperde uien, 1 geperste knoflook en 1 rode peper in kleine stukjes. Roer alles goed door elkaar en bak het geheel op hoog vuur voor ongeveer 5 minuten.

Voeg toe een blik tomaten in blokjes, 1 klein blikje tomatenpuree, 2 theelepels kaneel, 1 theelepel nootmuskaat, 1 glas rode wijn en een laurierblad.

Laat dit voor ongeveer 15 minuten pruttelen. Breng op smaak met peper en zout. Verwijder het laurierblad.

moussaka2

Vet een ovenschaal in met olie en leg hierop 1 laag courgette, dan 1 laag aubergine. Schep hierop een dunne laag van de saus. Opnieuw courgette en aubergine plakken en hierop het restant van de saus.

Strooi hierover geraspte kaas (liefst zelf raspen, waarom dat lees je hier).

Is de oven nog warm? Schuif de moussaka à la Montignac voor ongeveer 30 minuten in de oven op circa 170 graden.

 

 

Deze Moussaka à la Montignac is heerlijk met een Griekse salade, recept vind je hier.

Het gerecht is wel bewerkelijk omdat je nogal wat tijd kwijt bent met het grillen van de courgette en aubergine plakken.

Deze moussaka à la Montignac is een toppertje. De smaak is overheerlijk en wat je overhoudt kan de volgende dag als lunch dienen.

Een reactie plaatsen