Bramenjam maken

bramenjam makenBramenjam maken is zo makkelijk! Ik woon vlakbij bos en hei en spot regelmatig heerlijke bramen, ze zijn nog niet helemaal rijp. Dus even geduld hebben en hopen dat een ander mij niet voor is.

De bramen zijn rijp als ze groot en zwart zijn. Je kan ze ook makkelijk plukken, ze laten zo los. Eenmaal in huis moet je de bramen wel goed schoonmaken. Doe ze in een bak of emmer en giet er voorzichtig water op. Een schep zout en laat dit staan. Beestjes komen vanzelf bovendrijven. Met een zeefje haal je de beestjes weg en als er ook bramen bovendrijven dan moet je die verwijderen. Roer met je handen voorzichtig door het water en laat het weer staan. Indien nodig kan je dit schoonmaken een aantal keren herhalen. Je kan tussendoor ook het water verversen. Als ze eenmaal schoon zijn dan laat je de bramen goed drogen. Eventueel leg je ze op keukenpapier. De bramen moet je binnen 2 dagen verwerken anders gaan ze schimmelen. Je kan ze ook invriezen, doe dit dan in afgesloten zakjes. Probeer zoveel mogelijk lucht eruit te halen. Je kan ze 12 maanden in de diepvries bewaren.

Bramenjam recept

Normaal gesproken maak je bramenjam met 1 deel aan bramen en 1 deel aan suiker. Maar natuurlijk niet in de Methode Montignac! We vervangen de suiker door gelatine blaadjes.

Bij 250 gram aan bramen heb je ongeveer 2 a 3 blaadjes gelatine nodig.

Maak de bramen schoon en doe er wat citroensap bij. Breng het langzaam aan de kook en laat het pruttelen voor zo’n 15 minuten.

Leg ondertussen de gelatine in koud water om te weken.

Kook een beetje water om de gelatine in te kunnen oplossen, dit hoeft maar een klein beetje te zijn.

Je laat de blaadjes dus eerst even weken voordat je het hete water erbij giet. En dan in kleine hoeveelheden.

Roer de gelatine door de bramenjam. En giet de jam in schone jampotjes of weckpotjes.

Heerlijk zelf bramenjam maken

Geef een reactie