Bouillon maken, goed voor je darmen

bouillon makenBouillon maken kan je eenvoudig zelf. Zelf getrokken bouillon van botten is supergezond voor je darmen.

Het bevat van alles om je weerstand te verhogen, vitaminen, mineralen, eiwitten en gezonde vetten.

 

Koop bij de (scharrel)slager 2 a 3 botten. Je zegt gewoon dat het voor de soep is, ik kreeg vandaag 3 grote botten en heb er daarom ook 1 niet gebruikt. Deze heb ik thuis in de vriezer gelegd.

 

Ingrediënten

  • 2 a 3 botten
  • 1 prei
  • 1 ui
  • 1 knoflook
  • 3 a 4 worteltjes *
  • 2 eetlepels azijn
  • scheutje rode wijn
  • 2 liter water

Bouillon maken doe je zo.

Je kan de botten aanbraden in een pan, dat hoeft niet, maar het is dan wel lekkerder.

Zet de slowcooker aan, plaats de botten in de binnenpan en voeg 2 liter water toe.

Pel een ui maar laat nog 1 bruine laag zitten. Snijd de ui in vieren.

Maak de prei, knoflook en wortels schoon en snijd deze in grote stukken en voeg toe.

 

Slowcooking

Ik heb een Crockpot 4,7 liter en het schijnt dat deze soms te warm wordt en dan niet meer pruttelt maar meer borrelt. Dat klopt deels en daarom haal ik af en toe de deksel eraf. Je leest in dit artikel waarom ik toch voor deze slowcooker heb gekozen.

Zet de botten met alle ingrediënten eerst 3 uur op high. De botten die ik kocht waren nog bevroren. En ik heb ze niet eerst aangebraden.

Daarna zet je de slowcooker op low. Ik laat het een hele dag (24 uur of langer) aanstaan.

Zeef de bouillon en haal desgewenst het vlees van de botten.

Ik wil alleen bouillon en gooi alles na het zeven weg.

Breng de bouillon op smaak met peper en zout. Zout voeg je pas aan het eind toe, anders trekken de mineralen minder makkelijk uit de botten.

Laat de bouillon afkoelen en vries per portie in.

Heb je geen slowcooker?

Dan kan je de bouillon maken in een grote pan. Je doet de volgorde op dezelfde manier als in de slowcooker. Kook eerst alles op hoog vuur, dan zet je een warmhoudplaatje onder je pan. Laat het circa 8 uur pruttelen op ongeveer 70 graden.

Mocht je een slowcooker overwegen? Ik heb de Crockpot CR507 met 4,7 liter. Ideaal omdat er een timer op zit.

 

Fond

Bouillon maken is eenvoudig genoeg om het een keer te proberen. Als de bouillon eenmaal is afgekoeld en je haalt het uit de koelkast dan is het 1 dikke massa. De bouillon is fond geworden.

Een heerlijke basis voor soep etc. Heerlijk vettig! Super gezond.

 

* Gekookte wortels hebben een hoge GI maar in verhouding weinig koolhydraten. Deze 3 worteltjes mogen dan ook gerust gebruikt worden. Een grote pan met hutspot is een ander verhaal.

Bouillon maken van botten is supergezond voor je darmen. Het bevat van alles om je weerstand te verhogen, vitaminen, mineralen, eiwitten en gezonde vetten.

Detoxen

Wil je het afvallen een boost geven? Je kan met deze bouillon 1 a 2 dagen een korte detoxkuur ondergaan. Ik spreek uit ervaring, heerlijk en heel goed te doen.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: