fbpx

Boterham met uitgelekte kwark

uitgelekte-kwarkEen volkoren broodje met uitgelekte kwark en fijngesnipperde lente-ui. Klein beetje zout en peper. En smullen maar!

De uitgelekte kwark is droog en dus ideaal om mee te nemen naar je werk.

Op deze link vindt je hoe je uitgelekte kwark (of yoghurt) kan maken.

Kan voor zowel ontbijt als lunch

 

Kruidenkaas

kruidenkaasRoer in een kom 150 gram roomkaas zacht en meng er 1 geperst knoflook teentje, wat fijngesneden bieslook en 1 tl citroensap door. Breng het mengsel op smaak met peper en zout.

Heerlijk met wat stengels bleekselderij, plakjes komkommer, rettich, tomaat, plakjes rauwe champignons of courgette.

 

Paturain is een prima alternatief voor de zelfgemaakte kruidenkaas.

Gehakt met spitskool

gehakt met spitskool300 gram rundergehakt
½ spitskool in reepjes
2 rode uien in stukjes
1 teen knoflook geperst
1 tl sambal
½ tl gemberwortel
zout en peper naar smaak

Roerbak het gehakt met wat olijfolie kruimig en voeg de sambal, uien en knoflook toe. Voeg de spitskool toe, bak het kort mee, mag nog knapperig zijn.

Breng op smaak met zout en peper en de gemberwortel.

Kip met broccoli

Kip met broccolikipfilet in stukjes
broccoli in roosjes (kort gekookt)
1 rode paprika in reepjes
1 prei in ringen
1 knoflook geperst
1 tl sambal

Verhit in een wok olijfolie en fruit hierin de knoflook. Voeg de kipfilet en de sambal toe en bak rondom bruin. Voeg daarna de prei, paprika en de broccoli roosjes toe en bak dit zo’n 5 a 10 minuten (even prikken met een vork in de roosjes, mag bijtgaar zijn).

Zout en peper naar smaak.

Champignonsalade

champignongsaladeijsbergsla (iets kort snijden)
salami in plakjes
1 bakje champignons in plakjes
1 teentje knoflook in plakjes
1 lente-ui in ringetjes
2 eetlepels gehakte peterselie

Bak de champignons gaar met wat olie. Voeg de salami, knoflook en lente-ui toe en bak nog even kort mee.

Verdeel het geheel over de ijsbergsla, scheutje extra olijfolie, wat zout en peper en de gehakte peterselie.

 

Salami die volgens de Montignac regels goedgekeurd is, is moeilijk te vinden. Weet jij er één?

 

Chocoladecake

chocoladeHoogwaardige chocolade van tenminste 70% cacao is een koolhydraat-vet combinatie, dat niet echt helpt om af te vallen, dus alleen geschikt voor Fase 2.

400 gram chocolade minimaal 72% cacao
300 gram boter
7 eieren
1 sinaasappel
4 lepels oploskoffie
50 gram bloem (verwaarloosbaar; minder dan 5% van de gehele cake)
2 glaasjes cognac (50-70 ml)

Breek of snij de chocolade in stukjes, maak een half kopje zeer sterke koffie en doe dit samen met de cognac in een pan. Snij de boter in stukjes en voeg toe. Smelt het geheel op zacht vuur of au bain marie, totdat het een zacht en glad geheel is.

Klop de eieren en voeg geleidelijk de bloem toe (zonder klonten). Rasp de sinaasappelschil en doe de helft in de pan.

Doe de gesmolten inhoud van de pan in een kom en voeg de eieren toe. Meng dit tot een homogene massa. Vul een ingevette cakevorm met het mengsel. Strooi de rest van de sinaasappelschil over de cake.

Bak het in de oven 150 graden voor circa 35 minuten.

Laat volledig afkoelen.

Cake is het lekkerst als het zacht is, haal 4 uur voor gebruik uit de koelkast.

 

Weekmenus

Stap voor stap in 6 weken afvallen

vet/eiwit voorgerechten

  • roereitjes met gerookte zalm
  • witlofsoep
  • carpaccio van zalm
  • tartaar van tonijn
  • vitello tonnato
  • Griekse salade [v]
  • spinazieomelet [v]
  • Provençaalse tomaten [v]
  • roergebakken groenten [v]
  • eieren in groentesaus [v]
  • Provençaalse zalmtartaar
  • gevulde kwarteleitjes
  • gegratineerde mosselen
  • carpaccio met tomatenpesto
  • carpaccio van parmaham met koolrabi

vet/eiwit hoofdgerechten

  • zuurkoolsoep
  • mosselsoep
  • Oosterse kippensoep
  • Mediterrane kippensoep
  • Gazpacho
  • koude komkommersoep
  • broccolisoep met zalm
  • prei-courgettesoep
  • vissoep
  • paprikasoep met garnalen
  • groene aspergesalade met rauwe ham
  • salade van geroosterde groenten [v]
  • sperzieboontjes met tomaat [v]
  • haringsalade
  • Oosterse visspiesjes [bbq]
  • gemarineerde spareribs [bbq]
  • Mediterraanse gamba’s [bbq]
  • lamskarbonade met courgette [bbq]

vet/eiwit visgerechten

  • zalm in tomaten-roomsaus
  • Indiase garnalencurry
  • kabeljauw met pesto en prei
  • salade met vis en garnalen
  • courgette met zalm ovenschotel
  • gevulde visragout
  • gegratineerde scholfilet
  • kabeljauw-pakketjes
  • vissalade
  • mosselen met roomsaus

vet/eiwit gevogeltegerechten

  • eendenborst met gebakken paddenstoelen
  • Toscaanse salade met gerookte kip en Parmezaanse kaas
  • Thaise kipreepjes
  • roergebakken paksoi
  • gestoofde kip met paprika
  • sperziebonensalade met gerookte kalkoen
  • kipsalade met blauwe kaas
  • kipfricassee met tomaten

vet/eiwit vleesgerechten

  • entrecote met Parmezaanse kaaskorst
  • Oosterse roergebakken varkensvlees met broccoli
  • aspergesalade met bacon
  • Indiase lamsvleescurry
  • ossenhaas met peultjes
  • roergebakken rundvlees
  • gestoofd konijn
  • gevulde konijn
  • Provençaalse lam

koolhydraat hoofdgerechten

  • Minestronesoep
  • bruine bonensoep
  • pasta met tomatensaus
  • linzensalade
  • rijstsalade
  • tagliatelle salade
  • groentesalade met volkorencroutons
  • witte bonensalade
  • rode linzensoep
  • pasta met rode saus
  • aubergine-pannenkoeken

desserts

  • roomtaart met chocolade
  • chocoladetruffels

tussendoortjes

  • kruidkoek
  • mueslireep
  • muffins