Marineer de kip een uurtje van te voren. En dan is het nog lekkerder. In combinatie met het krummel ei en satésaus, een blijvertje.
diner
Tjap Tjoi kip
Dit gerecht wordt niet gebakken, maar gekookt in een halve liter water met groenten en kruiden. En gebonden met Biobin van Tartex.
Melanzane alla Harrie
Melanzane alla Parmigiana met 3 verschillende soorten kaas van Harrie is werkelijk een toppertje.
Biefstuk Stroganoff
4 personen:
Babi Pangang van Saskia
500 gram hamlappen in reepjes
snufje peper
6 lepels olie
2 fijngehakte uien
snufje zout
1/2 theelepel sambal
1 theelepel citroensap
half bouillonblokje
2 1/2 deciliter gezeefde tomaten (uit een pakje)
1 theelepel laos
3 theelepels gemberpoeder
6 eetlepels kikkomansaus
3 teentjes knoflook, geperst
1 eetlepel azijn
Roer in een kom citroensap, 1 teentje knoflook, 1 ui, 2 theelepels gemberpoeder, laos, zout, peper en 2 eetlepels kikkoman door elkaar
Roer reepjes hamlap door dit mengsel en laat dit ca. 15 minuten afgedekt staan.
Verhit ondertussen 1 eetlepel olie in een pan en fruit hierin de overige ui en knoflook. Voeg vervolgens gezeefde tomaten, ½ dl water, bouillontablet, sambal, 1 theelepel gemberpoeder en 1 eetlepel kikkoman saus toe en verwarm de saus al roerende ca. 10 minuten op zacht vuur. Verhit ondertussen in een braadpan de rest van olie en bak hierin de reepjes hamlap al omscheppend in ca. 10 minuten gaar. Roer na ca. 5 minuten de rest van de ketjap door de reepjes hamlap.
Babi Ketjap van Marlyn
500 gr hamlappen
1 ui
gember (djahe) vers of poeder
knoflook naar smaak
1/2 kopje sojasaus van Kikkoman
1/2 kopje water
MM proof bindmiddel
zonnebloemolie
Snij de hamlappen in kleine blokjes.
Rasp de ui en de gemberwortel met de knoflook fijn. Ik doe dat in een machine.
Mengen met een klein scheutje olie. Maak er een smeuïg papje van. Hierin de blokjes vlees minimaal een uur marineren.
Het vlees zachtjes aanbakken in een beetje olie en afblussen met 1/2 kopje water. Voeg ook het 1/2 kopje water toe. Het geheel zachtjes laten pruttelen tot het vlees goed gaar is (ongeveer 1 uurtje). Het gerecht dan binden met het bindmiddel.
Heerlijk met quinoa en zelfgebakken emping.
Ovenschotel met gemengde groenten
- 1 aubergine
- 1 courgette
- 3 halve gekleurde paprika’s
- 1 blik tomaten
- 1 bakje champignons
- 250 gram rundergehakt
- 1 eetlepel olijfolie
- zout peper en italianse kruiden naar smaak
- (eventueel 1 klein maggiblokje)
Aubergine en courgette snijden in hapklare brokken even in zoutwater leggen, daarna afspoelen en drogen. De andere groenten snijden.
Ovenschotel met gehakt
- 500 gram gehakt
- 1 ui, gesnipperd
- half bakje champignons, gesneden
- 250 gram sperziebonen, geblancheerd
- 4 eieren
- bolletje mozzarella in plakjes
- beetje geraspte kaas
- 1 vleestomaat in stukjes
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl chilipoeder
- zout & peper
- (eventueel 2 kleine maggiblokjes )
Bak het gehakt rul in de koekenpan. De gesnipperde ui erbij doen en fruiten. Voeg de sperziebonen, champignons, vleestomaat en paprika- en chilipoeder, zout & peper toe. Laat dit even pruttelen.
Giet het vocht af en doe het mengsel in een ovenschaal.
Kluts de eieren met wat zout & peper en giet dat eroverheen. Verdeel de plakjes mozzarella en strooi de geraspte kaas erover.
Gehakt met spitskool
300 gram rundergehakt
½ spitskool in reepjes
2 rode uien in stukjes
1 teen knoflook geperst
1 tl sambal
½ tl gemberwortel
zout en peper naar smaak
Roerbak het gehakt met wat olijfolie kruimig en voeg de sambal, uien en knoflook toe. Voeg de spitskool toe, bak het kort mee, mag nog knapperig zijn.
Breng op smaak met zout en peper en de gemberwortel.
Kip met broccoli
kipfilet in stukjes
broccoli in roosjes (kort gekookt)
1 rode paprika in reepjes
1 prei in ringen
1 knoflook geperst
1 tl sambal
Verhit in een wok olijfolie en fruit hierin de knoflook. Voeg de kipfilet en de sambal toe en bak rondom bruin. Voeg daarna de prei, paprika en de broccoli roosjes toe en bak dit zo’n 5 a 10 minuten (even prikken met een vork in de roosjes, mag bijtgaar zijn).
Zout en peper naar smaak.