fbpx

Biefstuk Stroganoff

4 personen:

400 gr biefstuk in dunne reepjes
2 el olijfolie
2 kleine uien, in dunne ringen
1 teen knoflook, fijngehakt
250 gr champignons, in plakjes
2 el tomatenpuree
200 ml. crème fraîche
gemalen, gedroogde chilipeper
15 gr verse dille, gehakt
 
Dep het vlees met keukenpapier droog en bestooi met peper. Verhit een lepel olie in een wok en roerbak de helft van de biefstuk en schep ze op een bord. Bak daarna de andere helft.
 
Schenk andere lepel olie in de wok en fruit ui en knoflook. Voeg champignons toe en bak die mee. Roer de tomatenpuree erdoor + 4 eetlepels water. Nog even roerbakken.
 
Roer dan de crème fraîche erdoor (en niet Montignac-proof maar wel zoals het eigenlijk hoort: 3 eetlepels wodka). Breng alles aan de kook en op smaak met chilipeper, zout en peper. Schep dan het vlees door de saus en de dille erover.
Heerlijk met verse sperzieboontjes en een rauwkostsalade.
 
 
Forum; gerecht van Bertha

Babi Pangang van Saskia

500 gram hamlappen in reepjes
snufje peper
6 lepels olie
2 fijngehakte uien
snufje zout
1/2 theelepel sambal
1 theelepel citroensap
half bouillonblokje
2 1/2 deciliter gezeefde tomaten (uit een pakje)
1 theelepel laos
3 theelepels gemberpoeder
6 eetlepels kikkomansaus
3 teentjes knoflook, geperst
1 eetlepel azijn

 

Roer in een kom citroensap, 1 teentje knoflook, 1 ui, 2 theelepels gemberpoeder, laos, zout, peper en 2 eetlepels kikkoman door elkaar

Roer reepjes hamlap door dit mengsel en laat dit ca. 15 minuten afgedekt staan.
Verhit ondertussen 1 eetlepel olie in een pan en fruit hierin de overige ui en knoflook. Voeg vervolgens gezeefde tomaten, ½ dl water, bouillontablet, sambal, 1 theelepel gemberpoeder en 1 eetlepel kikkoman saus toe en verwarm de saus al roerende ca. 10 minuten op zacht vuur. Verhit ondertussen in een braadpan de rest van olie en bak hierin de reepjes hamlap al omscheppend in ca. 10 minuten gaar. Roer na ca. 5 minuten de rest van de ketjap door de reepjes hamlap.

Leg de reepjes hamlap op een schaal schaal. Schenk de saus over het vlees.
variatie tip: maak er Ajam Pangang van (kip)
Forum; gerecht van Saskia

Babi Ketjap van Marlyn

500 gr hamlappen
1 ui
gember (djahe) vers of poeder
knoflook naar smaak
1/2 kopje sojasaus van Kikkoman
1/2 kopje water
MM proof bindmiddel
zonnebloemolie

Snij de hamlappen in kleine blokjes.
Rasp de ui en de gemberwortel met de knoflook fijn. Ik doe dat in een machine.
Mengen met een klein scheutje olie. Maak er een smeuïg papje van. Hierin de blokjes vlees minimaal een uur marineren.
Het vlees zachtjes aanbakken in een beetje olie en afblussen met 1/2 kopje water. Voeg ook het 1/2 kopje water toe. Het geheel zachtjes laten pruttelen tot het vlees goed gaar is (ongeveer 1 uurtje). Het gerecht dan binden met het bindmiddel.

Heerlijk met quinoa en zelfgebakken emping.

Forum; gerecht van Marlyn

Ovenschotel met gemengde groenten

  • 1 aubergine
  • 1 courgette
  • 3 halve gekleurde paprika’s
  • 1 blik tomaten
  • 1 bakje champignons
  • 250 gram rundergehakt
  • 1 eetlepel olijfolie
  • zout peper en italianse kruiden naar smaak
  • (eventueel 1 klein maggiblokje)

Aubergine en courgette snijden in hapklare brokken even in zoutwater leggen, daarna afspoelen en drogen. De andere groenten snijden.

Bak het gehakt kruimelig, voeg de groentes erbij. Dan de kruiden en als laatste de tomaten. Laat dit even pruttelen.
Het geheel in een ovenschaal, bestrooien met geraspte kaas.
15 min in de oven op 180 graden.
Forum; gerecht van Babs

Ovenschotel met gehakt

  • 500 gram gehakt
  • 1 ui, gesnipperd
  • half bakje champignons, gesneden
  • 250 gram sperziebonen, geblancheerd
  • 4 eieren
  • bolletje mozzarella in plakjes
  • beetje geraspte kaas
  • 1 vleestomaat in stukjes
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl chilipoeder
  • zout & peper
  • (eventueel 2 kleine maggiblokjes )

Bak het gehakt rul in de koekenpan. De gesnipperde ui erbij doen en fruiten. Voeg de sperziebonen, champignons, vleestomaat en paprika- en chilipoeder, zout & peper toe. Laat dit even pruttelen.

Giet het vocht af en doe het mengsel in een ovenschaal.

Kluts de eieren met wat zout & peper en giet dat eroverheen. Verdeel de plakjes mozzarella en strooi de geraspte kaas erover.

25 minuten in de oven op 180 graden
Forum; gerecht van Syzo

Gehakt met spitskool

gehakt met spitskool300 gram rundergehakt
½ spitskool in reepjes
2 rode uien in stukjes
1 teen knoflook geperst
1 tl sambal
½ tl gemberwortel
zout en peper naar smaak

Roerbak het gehakt met wat olijfolie kruimig en voeg de sambal, uien en knoflook toe. Voeg de spitskool toe, bak het kort mee, mag nog knapperig zijn.

Breng op smaak met zout en peper en de gemberwortel.

Kip met broccoli

Kip met broccolikipfilet in stukjes
broccoli in roosjes (kort gekookt)
1 rode paprika in reepjes
1 prei in ringen
1 knoflook geperst
1 tl sambal

Verhit in een wok olijfolie en fruit hierin de knoflook. Voeg de kipfilet en de sambal toe en bak rondom bruin. Voeg daarna de prei, paprika en de broccoli roosjes toe en bak dit zo’n 5 a 10 minuten (even prikken met een vork in de roosjes, mag bijtgaar zijn).

Zout en peper naar smaak.