fbpx

Glycemische lading berekenen

glycemische ladingGlycemische lading houdt rekening met de hoeveelheid zuivere koolhydraten in een product.

Naast de glycemische index (GI) is nu ook de glycemische lading (GL) toegevoegd. Voeding met een hoge GI waar weinig koolhydraten inzitten krijgen een lage GL.

Glycemische index

De waarde van de glycemische index geeft aan hoe snel koolhydraten worden opgenomen in het bloed. Op het moment dat men voeding nuttigt met een hoge GI geeft dat een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel. Dit geeft pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel. Voeding met een lage GI geeft veel minder schommelingen.  

Slechte koolhydraten zijn koolhydraten met een GI hoger dan 50. Goede koolhydraten hebben een GI lager dan 50.

Op deze link vind je de tabellen met glycemische index.

 

Glycemische lading berekenen

Om dit te kunnen berekenen gebruiken we de tabellen van Nevo. In de tabellen is af te lezen hoeveel gram koolhydraten er in een product zitten per 100 gram van dat product.

  • Een GL groter dan 20 is hoog en geeft een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel
  • Een GL tussen de 10 en 20 is gemiddeld en geeft een geleidelijke stijging.
  • Een GL kleiner dan 10 is laag en geeft een langzame stijging.

 

Men bereikt de GI van een voedingsmiddel, op het moment dat men daarvan 50 gram nuttigt.

Voorbeeld: Meloen heeft een GI van 65

Meloen bevat 6 gram zuivere koolhydraten per 100 gram. Bij 50 gram zuivere koolhydraat bereik je een GI van 65.

Om daar te komen moet je dus 50/6 = 8,3 x 100 gram = 830 gram meloen eten.

Gelet op de hoeveelheid die je dan zou moeten eten is meloen toegestaan in Fase II. 

 

Conclusie

Luister altijd naar je eigen lichaam. Getallen en tabellen zeggen niet altijd alles.

 

Glycemische lading houdt rekening met de hoeveelheid zuivere koolhydraten in een product. Dit beïnvloed de glycemische index van een voedingsmiddel.

 

glycemische lading, glycemische last, glycemic load

Geef een reactie