fbpx

Meelsoorten

Hoe hoger de uitmalingsgraad, hoe gezonder het meel. Het bevat dan nog alle vitamines, mineralen en vezels. Volkorenmeel heeft een uitmalingsgraad van 100: de totale korrel inclusief kiem is vermalen.

Bij de Methode Montignac wordt een uitmalingsgraad van minimaal 85% of meer aanbevolen.

Volkoren tarwemeel is gemaakt van de hele tarwekorrel. Dit heeft de voorkeur in de Methode Montignac. (tarwekiemen, tarwezemelen, geplette tarwe, gekneusde tarwe)

Gebuild tarwemeel Dit is licht gezeefd meel met een uitmalingsgraad van 85% tot 100%.

Tarwemeel of bisemeel. Een uitmalingsgraad van 75% tot 85%. Geschikt voor fijn gebak.

Havermeel grofkorrelig volkorenmeel. Met een nootachtige smaak. Bevat weinig gluten. Bederft snel. (havervlokken, haverzemelen, havermout, gepelde haver, geplette haver)

Roggemeel wordt vaak gebruikt in combinatie met andere meelsoorten. Vaste structuur.

Boekweitmeel bevat geen gluten. Heeft een pittige smaak.

Gerstemeel heeft een licht zoete smaak.

Speltmeel bevat gluten. Wordt vaak gebruikt in combinatie met andere meelsoorten.

Volkoren rijstemeel wordt alleen gebruikt in combinatie met andere meelsoorten.

Notenmeel dit is eigenlijk geen meel, maar fijngemalen noten, van amandelen, hazelnoten en walnoten. (Cashewnoten hebben een te hoge GI). Notenmeel hoort bij de vetmaaltijd. (Wordt veel gebruikt in de eetwijze van Paleo.)