fbpx

Gluten, glutenallergie

Gluten is een eiwit die oa voorkomt in tarwe, spelt, rogge, haver, gerst en kamut.

gluten

Gluten zijn niet-giftig en voedzaam, maar bij mensen met een allergie van gluten (coeliakie) reageert het lichaam zeer heftig. Het afweersysteem ziet de gluten als gevaarlijk en zal anti-lichamen aanmaken om de indringer te bestrijden.

Er ontstaat een ontstekingsreactie in een deel van de dunne darm. Hierdoor sterven de darmvlokken af wat tot gevolg heeft dat voedingsstoffen niet meer goed worden opgenomen. Men krijgt een vettige diarree, verlies van energie en vermagering.

 

Niet glutenvrij

  • couscous, bulgur, seitan
  • gerst, gerstemoutbloem
  • gort, parelgort
  • griesmeel
  • haver, havermout, havervlokken, havermeel
  • muesli, cruesli
  • paneermeel
  • pasta (deegwaren oa bami, macaroni, mie, spaghetti, vermicelli)
  • roggemeel, roggebloem, rogge
  • spelt, kamut (khorasan tarwe)
  • tarwe, tarwemeel, tarwebloem, tarwemout, zemelen, grutten