fbpx

FAQ

Vraag

`s avonds wat nootjes of kaas eten, mag dat in fase   1?

Antwoord

Het is de bedoeling van Mm dat je je aan drie   maaltijden per dag houd met eventueel een 4 uurtje. Je moet volgens Mm ervoor   zorgen dat je bij de maaltijden voldoende eet. Eet tot je verzadigd bent.   Drink tussen de maaltijden door veel water dan zit je ook vol.

Vraag

Binden, wat kan ik daarvoor gebruiken?

Antwoord

Om een saus of een soep te binden kun je   verschillende dingen gebruiken. Tartex biobin, verkrijgbaar bij de   reformzaak. Maar ook met johannesbroodpitmeel, kikkererwten-, mungbonen- en linzenmeel,   champignons, gepureerde asperges. Dit alles kan zowel bij de Kh als bij de   Vetmaaltijd. Quinoavlokken en bruchettakruiden doen het ook prima voor   gehaktballen. Boekweitmeel mag alleen bij KHmaaltijd.

Vraag

Bulgur, wat is dat?

Antwoord

Bulgur is Turks en is voorgekookte en gesneden   tarwe, geschikt voor de koolhydraatmaaltijd in fase 1(GI48)

Vraag

Citroen en limoen, bij welke maaltijd mogen die   gebruikt worden?

Antwoord

Bij beide maaltijden mogen ze gebruikt worden er zit   zo weinig fruitsuiker in dat het geen probleem oplevert.

Vraag

Dagelijks wegen, heeft dat wel zin?

Antwoord

Nee. Ons lichaam schommelt van nature in gewicht. De   ene dag hou je meer of minder vocht vast. Het is dus ook onzin om een   verschil van een paar ons te wijten aan het eten van de vorige dag. Wil je je   wel graag iedere dag wegen dan kun je het beste alles van 1 week bij elkaar   optellen en delen door 7. Dan heb je je gemiddelde gewicht van 1 week en kan   je pr week vergelijken wat er af is. (ook niet iedere dag berekenen dus)

Vraag

Eten tussen de maaltijden in, mag dat?

Antwoord

Het is de bedoeling dat je dat toch echt niet doet!   Als je toch trek krijgt, hou dan de tijden goed in de gaten! Dat is   ontzettende belangrijk om de alvleesklier voldoende rust te gunnen, anders   kom je nooit echt uit fase 1!

Vraag

Frisdrank, mag ik light frisdrank drinken?

Antwoord

Dit is iets wat je zelf even moet bepalen. Montignac   is hier fel op tegen. Maar dan heeft hij het meer over de maagirritaties die   je daarvan kunt krijgen. Als je erg graag eens frisdrank drinkt kan dat (ivm   de zoetstof) alleen bij een KH maaltijd. Als je cola neemt neem dan de   cafeïne vrije light versie. Wil je er meer over lezen kijk dan in Ik ben   slank want ik eet blz 75

Vraag

Fruit, wanneer mag ik dat eten?

Antwoord

Alle fruit (met uitzondering van rode vruchten) moet   op een lege maag gegeten worden. En een half uur voor een Kh maaltijd. Fruit   kan niet bij of voor een vetmaaltijd.

Vraag

GI-index, kan ik die zelf uitrekenen?

Antwoord

Nee helaas. Je kat het opzoeken in de boeken van   Montignac of op de site van Mendoza. Die site staat bij de links vermeld

Vraag

Honing, is dat toegestaan als zoetmiddel?

Antwoord

Nee, honing is niet toegestaan, omdat het een GI   heeft van 85.

Vraag

Jam (gekookt fruit) wanneer mag ik dat eten?

Antwoord

Gekookt fruit zoals jam en appelmoes hebben een   bewerking ondergaan die ervoor zorgt dat dit bij de koolhydraatmaaltijd   gegeten mag worden in Fase 1

Vraag

Kokos, mag je kokos, kokos melk en kokosolie   gebruiken

Antwoord

Nee allemaal verboden in Mm De olie bevat zelfs 90% verzadigde vetzuren dus heel slecht voor hart en bloedvaten

{deze stelling moet worden aangepast, aangezien het verzadigde in een ander daglicht is komen te staan}

Vraag

Kriebelhoest, wat kan ik daartegen doen.

Antwoord

Je kan met kruiden een heleboel bereiken. MUNT: In   de keuken gebruikt u best kruizemunt, maar als u munt wil gebruiken voor uw   gezondheid, kiest u beter pepermunt. Muntthee is een goede remedie tegen   maagpijn. Bovendien werkt het ook tegen mond- en keelontstekingen. Een   dampbad met munt verhelpt kriebelhoest en verstopte neus. of TIJM: Tijm werkt   ontsmettend en slijmverdunnend: daarom is het een goed middel tegen infecties   van de luchtwegen. Thee van tijm drinkt u best als u verkouden bent en veel   moet hoesten. Thee: 1 lepel kruiden/ kop kokend water. Drink 3 koppen per   dag. Adem de damp diep in.

Vraag

Mango, mag dat?

Antwoord

Nee, de Gi van mango varieert tussen de 45 en 60.   Omdat je nooit zeker weet of de Gi dus onder of boven de 50 zit is dit niet   aan te raden

Vraag

Melk, mag dat in een vetmaaltijd in fase 1?

Antwoord

Nee, dat mag niet. In melk zitten teveel   Koolhydraten voor bij de vetmaaltijd

Vraag

Pesto, welke kan ik gebruiken?

Antwoord

Als je pesto koopt, moet je goed etiketten lezen…   suiker, chashew noten en pijnboompitten zijn een paar dingen waar je op moet   letten. Het is ook heel makkelijk zelf te maken: veeeeeeel verse basilicum 2   teentjes knoflook, flinke scheut olijfolie en een flinke soeplepel   parmesankaas, even de mixer er in, eventueel een beetje zout en klaar ! Is   het niet smeuïg genoeg, nog een beetje olijfolie extra.

Vraag

Pijnboompitten, zijn die toegestaan?

Antwoord

In de verschillende boeken heeft Montignac er een   verschillende mening over. In de eerdere boeken mag het niet en in de wat   latere boeken mag het met mate. De mening is over het algemeen dat ze te veel   koolhydraten bevatten voor bij de vetmaaltijd.

Vraag

Rode vruchten, wanneer mag ik die eten?

Antwoord

Rode vruchten mag je in fase 1 eten tijdens de   koolhydraatmaaltijd, dus door yoghurt, magere kwark etc. Dus niet bij de   vetmaaltijd, ook niet in fase2!!!

Vraag

Rozijnen, zijn die toegestaan?

Antwoord

Nee, rozijnen hebben een GI van 60 en zijn dus niet   toegestaan

Vraag

Speltmeel, wat is dat

Antwoord

Spelt is een oud tarwe-ras met een opvallend lange   en slanke aar. Spelt levert een eiwitrijk meel (tussen de 12 en 15%) met een   hoog glutengehalte. Er is dan ook goed brood mee te bakken dat een hartige,   nootachtige, smaak heeft. Met speltmeel valt ook veel lekkers (gebak,   meelgerechten) te maken. Spelt is als kookgraan te gebruiken

Vraag

Tamme kastanje, z
ijn die toegestaan

Antwoord

Nee.

Vraag

Vegetarisch, kun je dan ook de Methode Montignac   volgen?

Antwoord

Wie geen vlees eet, maar wel eieren en melkproducten   kan de Methode Montignac probleemloos volgen. Om zeker te zijn dat u   voldoende voedingsstoffen opneemt, benadrukt Montignac het gebruik van   volkorengranen (zoals brood, ontbijtgranen, rijst en deegwaren), van   verschillende soorten peulvruchten, van sojabonen en van sojaproducten. Bij   een koolhydratenmaaltijd horen dan seitan en droge sojabrokjes

Vraag

Vetmaaltijden, hoeveel vetmaaltijden moet/mag ik   eten?

Antwoord

Het is de bedoeling dat 2/3 tot de helft van alle   maaltijden in 1 week Koolhydraatmaaltijden zijn. Dus de ene keer 2 kh   maaltijden op een dag en de andere keer 2 vetmaaltijden.

Vraag

Waldkorn brood, is dat toegestaan in fase 1?

Antwoord

Nee, daar zitten allerlei verboden dingen in als   overheerlijke zaden. Heel jammer maar het mag niet volgens MM

Vraag

Wat na fase 1?

Antwoord

Na fase 1 kun je met mate beginnen met het combineren   van vetten en koolhydraten. Dit noemen ze fase 2. Hoeveel combinaties je kunt   eten verschilt per persoon. Houd de weegschaal in de gaten. Levensmiddelen   zoals suiker, geraffineerd meel en witte rijst blijven taboe!

Vraag

Zoetstoffen, welke zijn toegestaan, en welke niet?

Antwoord

Uiteraard is suiker niet toegestaan, om zijn hoge   GI. Andere zoetstoffen die niet zijn toegestaan zijn: sorbitol, mannitol,   xylitol, isomalt, maltitol en lactitol. De zogenaamde intensieve zoetstoffen   zijn wel toegestaan. Dit zijn: saccharine, cyclamaat, aspartaam, thaumatine   en acesulfaam. Daarmee is overigens niet gezegd of de intensieve zoetstoffen   invloed hebben op je gezondheid. Eet ze met mate, uiteindelijk is het de   bedoeling dat je de zoetsmaak afleert.

Vraag

Zuiveringszout, wat is het en waar kan ik het kopen?

Antwoord

Zuiveringszout gebruik je als bakpoeder. Het is ook een bestandsdeel van bakpoeder. In veel Engelse en Amerikaanse recepten komt het ook voor, in het Engels heet het Bakingsoda. Te koop bij de drogist als zuiveringszout, en bij de toko als baking soda.

Zuiveringszout is een middel net als bakpoeder, omdat in bakpoeder vaak zetmeel of bloem zit, dit smaakt wel zout, maar ís geen zout! Dit wordt dus gebruikt om cakes te bakken. We doen zuiveringszout door het meel, om zelfrijzend bakmeel te maken!