Darmklachten

de zetmeelresten gisten in de dikke darm en de daaruit volgende gasvorming kan hevige pijnaanvallen veroorzaken

buik1

 

 

 

 

Om vezels goed te verdragen:

  • Dikke darm tot rust laten komen door een week lang geen vezels te eten, daarna ze weer geleidelijk invoeren door het eten van zachte verse groente en gekookt en geschild fruit.
  • Zorgen voor voldoende vitamine C door vruchtensap zonder vruchtvlees te drinken.
  • Vervolgens zeer geleidelijk ongekookt voedsel invoeren; sla, groente, fruit.
  • Als laatste kunnen zonodig zemelen aan het eten worden toegevoegd te beginnen met 5 gram en die vervolgens elke week opvoeren met 5 gram tot 20 gram.In deze periode van herstel kunnen ook volkoren producten weer gegeten worden.
  • Zetmeelhoudend voedsel moet goed gekauwd worden, hierdoor kan de amylase in het speeksel al goed beginnen met het verteren van het zetmeel. Gebeurt dat niet, dan gaan ondanks de amylase van de alvleesklier,  de zetmeelresten gisten in de dikke darm en de daaruit volgende gasvorming kan hevige pijnaanvallen veroorzaken.
  • Om de pijn te stillen of het gas te absorberen kan actieve kool, zoals Norit of Argilla (met kaolien) ingenomen worden.
  • Bij erge pijn kan men de toevlucht nemen tot krampstillende medicijnen. Een warme kruik kan verlichting geven.
  • Een ronde en gezwollen buik is vaak symptomatisch voor een gespannen levenshouding(stress). In dat geval is het het beste om in een rustige omgeving te eten, ongestoord en met iemand bij wie we ons op ons gemak voelen. Dat is beter dan in je eentje; want dan eten we vaak te snel.
  • Ademhalingsoefeningen, waarbij we de buik helemaal intrekken, masseren de darmen en verstevigen de buikwand; dit kunnen we meerdere keren per dag doen. Ook tien minuten rusten na de maaltijd kan helpen.
Bron; Zij is slank want zij eet.